Veel mensen willen weten hoe ze Bitcoins kunnen kopen. Bitcoin is de afgelopen tijd steeds populairder geworden, maar waarom zou je eigenlijk willen beginnen met digitale betalingseenheden? In de eerste plaats is de snelheid van transacties een groot voordeel. Als je een traditionele banktransactie uitvoert, dan houdt de bank het geld vaak een bepaalde periode vast. Bij sommige banken zelfs meerdere dagen. Dat is niet zonder reden. Een bank wil namelijk kunnen controleren of die transactie wel legitiem is en wil weten of de gelden ook daadwerkelijk beschikbaar zijn. Bitcoin transacties op een blockchain kunnen sneller worden uitgevoerd doordat de Bitcoinhandelaar het risico van een nog niet geverifieerde transactie op zich kan nemen. Een ander groot voordeel is dat Bitcoins relatief goedkoop kunnen worden verhandeld. Uiteraard komt dat doordat die transactie kan worden uitgevoerd zonder tussenkomst van derde partijen die betaald moeten worden voor hun diensten. De vergoedingen voor een Bitcoin transacties zijn aanzienlijk lager.
Bitcoin transactie
Omdat een Bitcoin transactie niet kan worden teruggedraaid wordt het stukken lastiger om fraude te plegen. Als Bitcoins eenmaal verstuurd zijn dan zijn ze ook daadwerkelijk weg. Mensen kunnen ook niet zomaar ongeoorloofd informatie stelen die betrekking heeft op transacties van gebruikers. Dat ligt bij het gebruik van een reguliere creditkaart bijvoorbeeld wel een beetje anders. Alle creditkaartgegevens zoals het creditkaartnummer, vervaldatum en CVS-nummer (veiligheidscode) moet je bij online aankopen volledig invullen. Dat vormt uiteraard een behoorlijk veiligheidsrisico. Het is dan ook niet voor niets dat creditkaarten zo vaak gestolen worden. Bij een Bitcoin transactie hoef je geen geheime informatie prijs te geven. In plaats daarvan maak je gebruik van een publieke en een private sleutel.
Publieke adres en private sleutel
De publieke sleutel is je publieke adres en is zichtbaar voor iedereen. De private sleutel is geheim. Als je een Bitcoin verzend dan zet je in principe een digitale handtekening door middel een wisselwerking tussen de publieke en private sleutel. De sleutels worden dan blootgesteld aan een ingewikkeld wiskundig proces. Deze formule bevestigt dat de uitgevoerde transactie binnen het blockchainnetwerk ook daadwerkelijk van de verzender afkomstig is. Zorg er altijd voor dat je de private sleutel geheim houdt.
Geen gevaar voor inflatie
Bij het handelen met ons traditionele oude vertrouwde geld is het mogelijk dat overheden in principe zoveel geld kunnen bijdrukken als dat noodzakelijk is. Het gevaar van inflatie ligt dan soms op de loer. Dat komt omdat de waarde van de traditionele valuta dan minder wordt. Er is immers meer geld in omloop en de prijzen van veel producten en diensten zullen dan ook vaak omhoog gaan. Inflatie is een economisch proces dat erg moeilijk in de hand te houden is. Het gevolg van inflatie is dan ook meestal een vermindering van de koopkracht. De Bitcoin is ooit ontworpen met een geldlimiet van 21 miljoen Bitcoins. Dat betekent dat het aantal Bitcoins daarna niet meer kan groeien. Dat betekent dan automatisch dat er in principe geen gevaar is voor inflatie. Bij de Bitcoin zal veel eerder sprake zijn van deflatie, waarbij de prijs van producten en diensten omlaag gaat.
Bitcoins kopen
Er zijn verschillende manieren om bitcoins aan te schaffen. Je kunt Bitcoins kopen op handelsbeurzen voor crypto-activa, maar ook direct van andere gebruikers via verschillende online marktplaatsen. Voordat je met Bitcoins gaat handelen moet je ervoor zorgen dat je goed weet waar je mee bezig bent. Oriënteer jezelf dus goed op wat er allemaal mogelijk is, maar vooral op de risico’s en wat er mis kan gaan. Een goed voorbeeld daarvan is de diefstal bij het platform NiceHash waar op 6 december 2017 voor ongeveer 60 miljoen dollar aan Bitcoins werd gestolen door een hacker. Onderzoek in het eerste plaats de betrouwbaarheid en reputatie van het platform waarop je digitale betalingseenheden wilt gaan verhandelen. De meest bekende handelsplatformen zijn Coinbase en GDAX, maar er zijn er nog veel meer. Je kunt Bitcoins kopen tegen contant geld, maar ook met een credit- of debetkaart. Ook kun je Bitcoins verhandelen tegen andere cryptocurrency’s. Dit is vaak afhankelijk van degene met wie je handelt en van je locatie. De wetgeving omtrent cryptocurrency trade bevindt zich nog in een grijs gebied en verschilt ook van land tot land. Houdt ook hier dus rekening mee.
Bitcoins kopen in 5 stappen
1. Kies een handelsplatform
Oriënteer je eerst goed op de verschillende handelsplatformen die er zijn om in digitale betalingseenheden te handelen. Vergeet daarbij ook niet om de kleine lettertjes te lezen. Dat is veel werk, maar als je precies weet waar je aan toe bent, dan kan dat je in de toekomst een hoop ellende besparen. Maak hierna een weloverwogen keuze voor een platform. Als je eenmaal een handelsplatform hebt gekozen kun je daar een account aanmaken.
2. Kies een wallet
Je nieuw verworven Bitcoins moeten ergens worden opgeslagen. Daarvoor heb je een zogenaamde wallet nodig. Een wallet kun je het beste vergelijken met een bankrekening bij een traditionele bank. Er zijn enorm veel verschillende wallets. Je moet erop letten dat je een wallet kiest die geschikt is voor de digitale betalingseenheid waarin je wilt gaan handelen. De ene wallet is veiliger dan de andere. Dat heeft onder andere te maken met de manier van opslag. Bitcoins die “online” worden opgeslagen en worden beheerd door de verschillende dienstverleners zijn kwetsbaarder voor diefstal dan Bitcoins die worden opgeslagen op externe hardware. Ook bestaat er een mogelijkheid om Bitcoins op te slaan op een fysieke papieren wallet. Kies dus de wallet die precies aansluit op je wensen en het risico dat je bereid bent om te lopen. Mijn advies is: ga altijd voor veilige offline opslag. Maar ook dan moet je altijd regelmatig een backup maken van je wallet voor het geval er dingen fout gaan.
3. Kies sterke wachtwoorden en authenticatie-methoden
Manieren voor authenticatie kunnen ook per platform verschillen. De meest veilige zijn de methoden waarbij sprake is van zogenaamde “multi-factor authenticatie” waarbij op meerdere manieren wordt geverifieerd of een gebruiker is wie hij of zij zegt te zijn. Het kiezen van wachtwoorden en het proces van authenticatie en verificatie verschilt ook van platform tot platform. Zorg er dus ook voor dat je de veiligste methoden kiest. Ondanks dat het niveau van authenticatie en verificatie erg hoog is, betekent dat niet dat er geen risico van identiteitsfraude bestaat. Houdt altijd in je achterhoofd dat de handelsbeurzen voor digitale betalingseenheden en de wallets nog niet dezelfde bescherming bieden zoals dat bij onze banken wel het geval is. Er is geen stelsel dat garandeert dat je een bepaald aantal Bitcoins terugkrijgt, op het moment dat je het slachtoffer wordt van diefstal. Weg is weg in het ergste geval! Ongetwijfeld (als blockchaintechnologie en digitale betalingseenheden inderdaad ooit op grote schaal toegepast gaan worden), zal het wellicht mogelijk worden om verzekeringen af te sluiten tegen dergelijke hacks. Zover is het echter nog lang niet. Bitcoin en ook de andere digitale betalingseenheden hebben nu eenmaal niet de legale status die traditionele valuta wel hebben.
4. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van wetgeving voor crypto-activa
Ook onze overheden weten nog niet precies hoe ze met cryptocurrency’s moeten omgaan. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wijst op haar website op de risico’s van investeren in crypto-valuta. Omdat blockchaintechnologie enorm complex is zal het ontwerpen van wetgeving een van de moeilijkste facetten zijn, voor toepassingen op hele grote schaal. De ontwikkeling van de technologie gaat veel sneller dan dat wetgeving hierop kan aansluiten en dat is best wel een zorgelijke situatie.
5. Beleg alleen met geld dat je gemakkelijk kunt missen.
Dit klinkt natuurlijk logisch, maar hier gaat het nog veel te vaak mis. Toen de Bitcoinkoers eind 2017 gigantisch omhoog schoot ontplofte de sociale media en wilde iedereen weten hoe je aan Bitcoins kunt komen. De toestroom van nieuwe gebruikers verhoogde de koers nog meer. Je kunt je beter afvragen of het wel verstandig is om nu nog in te stappen, omdat de koers waarschijnlijk alleen nog maar omlaag kan. Aan de andere kant is over de koersontwikkeling van Bitcoin niets met zekerheid te zeggen. Beleg dus alleen met geld dat je gemakkelijk kunt missen als het fout gaat en niet met je spaargeld of oudedagsvoorziening. Daarvoor is de handel in digitale betalingseenheden vooralsnog te onvoorspelbaar!
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter