Algoritmen

Blockchaintechnologie is een van de meest baanbrekende innovaties van de 21e eeuw. Deze technologie ligt aan de basis van cryptomunten zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Solana (SOL), Avalanche (AVAX), Cardano (ADA), Binance coin (BNB) en Tether (USDT). Blockchainplatformen maken voor hun werking gebruik van zogenaamde ‘consensusmechanismen’. Deze mechanismen zijn in feite algoritmen (een reeks stappen of regels die een specifieke taak uitvoeren) die ervoor zorgen dat alle deelnemers in een blockchainnetwerk het eens worden over de juistheid van transacties, zonder centrale autoriteit. De consensusalgoritmen beveiligen het netwerk en behouden een gedeelde waarheid op de blockchain.

 

Blockchain, blok, consensusmechanisme

 

Overeenstemming in een blockchainnetwerk

Een consensusmechanisme is dus een methode waarmee deelnemers in een gedistribueerd netwerk overeenstemming bereiken. In een traditionele database wordt doorgaans een centrale server gebruikt om transacties te valideren. Bij een blockchain werkt dit anders. Het blockchainnetwerk bestaat uit meerdere computers (nodes) en geen enkele partij heeft de controle. In plaats daarvan bepalen consensusmechanismen welke transacties geldig zijn. De consensus-algoritmen zorgen voor vertrouwen in het netwerk zonder centrale autoriteit. Ze voorkomen fraude, dubbele uitgaven en manipulatie, waardoor de integriteit van het systeem intact blijft. Bovendien zorgen ze voor transparantie en veiligheid, de meest essentiële eigenschappen van blockchaintechnologie.

 

Meer dan algoritmen alleen

En hoewel consensusmechanismen op algoritmen zijn gebaseerd, omvatten ze meer dan puur code. Ze zijn vaak ontworpen met economische en sociale prikkels, zoals beloningen voor miners (bij Proof of Work) of validators (bij Proof of Stake). Dit maakt de algoritmen niet alleen een technisch systeem, maar ook een economisch en sociaal model. Consensusprotocollen zijn dus in de basis algoritmen, maar ze combineren technische logica met mechanismen voor samenwerking, veiligheid en beloning.

 

Wat zijn de belangrijkste consensusmechanismen?

Er zijn verschillende soorten consensusmechanismen, die allemaal hun eigen specifieke en unieke kenmerken hebben. De meest bekende consensusprotocollen zijn:

 

Bitcoin, blockchain

 

Proof of Work

Proof of Work (PoW) is het oudste en meest gebruikte consensusmechanisme. Dit protocol wordt toegepast door Bitcoin (BTC) en andere grote cryptocurrency’s zoals Litecoin (LTC), Dogecoin (DOGE), Ethereum Classic (ETC), Zcash (ZEC) en Monero (XMR). In PoW lossen ‘miners’ complexe wiskundige puzzels op. De miner die als eerste de puzzel oplost, mag het volgende blok aan de blockchain toevoegen. Proof of Work is een zeer veilige en effectieve consensusmethode, maar gaat gepaard met een hoog energieverbruik. Bovendien is PoW relatief traag.

 

 

Proof of Stake

Proof of Stake (PoS) is een alternatief consensusmechanisme dat minder energie verbruikt dan Proof of Work. In plaats van miners die berekeningen uitvoeren, wordt gebruikgemaakt van ‘validators’. Deze validators worden geselecteerd op basis van de hoeveelheid crypto-activa die ze bezitten en in het blockchainnetwerk inzetten (staken). Onder meer vanwege het hoge energieverbruik en de hoge kosten stappen steeds meer PoW-blockchains over naar PoS. Ook Ethereum dat in 2015 werd gelanceerd als PoW-blockchain is inmiddels overgestapt naar het Proof of Stake-model. Het nadeel van Proof of Stake is echter wel dat de kans op ‘centralisatie’ door rijke deelnemers toeneemt. Het op een na grootste blockchainplatform Ethereum maakt gebruik van PoS.

 

 

Delegated Proof of Stake

Delegated Proof of Stake (DPoS) is een consensusmechanisme waarbij gebruikers op een klein aantal ‘vertegenwoordigers’ kunnen stemmen die de transacties valideren. DPoS zorgt doorgaans voor snelle transacties en lage kosten, maar is minder gedecentraliseerd omdat de macht bij enkele deelnemers ligt. In tegenstelling tot PoS (waarbij in principe alle deelnemers direct aan het validatieproces kunnen deelnemen) wordt bij DPoS de verantwoordelijkheid gedelegeerd aan een beperkte groep validators. Tron (TRX), EOS (EOS), Steem (STEEM) en Ark (ARK) maken gebruik van Delegated Proof of Stake.

 

 

Nominated Proof of Stake

Nominated Proof of Stake (NPoS) is een variatie van PoS, waarbij validators worden gekozen door zogenaamde ‘nominators’ in plaats van een rechtstreeks stemproces op een beperkte groep validators (zoals bij DPoS gebeurt). In NPoS kunnen gebruikers hun tokens nomineren naar een validator die zij vertrouwen. Deze nominaties geven de validator meer kans om geselecteerd te worden om blokken te produceren. De validators worden gekozen op basis van hoeveel nominaties ze ontvangen, en de validators met de meeste nominaties krijgen de kans om blokken te creëren. De nominators ontvangen een deel van de blokbeloningen op basis van de prestaties van de validators die ze hebben genomineerd. Onder andere Polkadot (DOT) en Kusama (KSM) maken gebruik van Nominated Proof of Stake.

 

 

Pure Proof of Stake

Pure Proof of Stake (PPoS) is een variant van het traditionele PoS-consensusmechanisme, maar dan zonder de complexiteit van andere protocollen zoals delegatie of stemprocedures. Bij PPoS worden blokken uitsluitend gevalideerd op basis van de hoeveelheid tokens die een deelnemer bezit en inzet. Het PPoS-systeem draait dus volledig op het bezit van tokens, zonder tussenpersonen of extra lagen van stemmen. Validators worden geselecteerd om nieuwe blokken te maken op basis van de hoeveelheid gestakete tokens. Hoe meer tokens een validator heeft, hoe groter de kans dat deze wordt gekozen om een blok te valideren. Pure Proof of Stake geeft dus macht aan gebruikers die tokens bezitten, maar omdat er geen delegatie of stemprocedures zijn is de macht tussen de validators relatief gelijk verdeeld, afhankelijk van hoeveel tokens zij inzetten. Algorand (ALGO) maakt gebruik van Pure Proof of Stake.

 

 

Proof of Space

Proof of Space (PoS) maakt gebruik van ongebruikte opslagruimte op een harde schijf of SSD. Het idee is dat gebruikers een deel van hun schrijfruimte ‘plotten’ door vooraf data op te slaan. Deze opslagruimte dient als een staking-mechanisme om deel te nemen aan de consensus. Wanneer een nieuw blok moet worden gegenereerd, zoekt het systeem naar een plot die het dichtst bij de oplossing van een cryptografische puzzel ligt. Degene met de meest geschikte oplossing wint het recht om het blok te valideren. Het cryptoproject Storj (STORJ) maakt gebruik van een Proof of Space-achtig protocol.

 

Proof of Time

Het consensusmechanisme Proof of Time (PoT) zorgt ervoor dat er voldoende tijd is verstreken tussen blokken en dat het proces eerlijk blijft. Dit wordt bereikt door het gebruik van zogenaamde ‘verifiable delay functions’ (VDFs). Deze functies vereisen een bepaalde hoeveelheid tijd om te berekenen, maar kunnen eenvoudig worden geverifieerd. Nadat een winnaar is geselecteerd via het eerdergenoemde Proof of Space, wordt Proof of Time gebruikt om de volgorde en tijdigheid van het blok te waarborgen. Dit mechanisme is ontworpen om manipulatie te voorkomen en te garanderen dat er een eerlijke tijdsinterval is tussen opeenvolgende blokken. PoT versterkt dus de beveiliging van het blockchainnetwerk door manipulaties in tijdsreeksgegevens te voorkomen en zorgt voor een consistente blokgeneratie.

 

Proof of Space and Time

Proof of Space and Time (PoST) is een innovatief consensusmechanisme dat wordt gebruikt in blockchaintechnologie. Het combineert de twee afzonderlijke concepten Proof of Space (PoS) en Proof of Time (PoT). Proof of Space selecteert een gebruiker (miner) op basis van de hoeveelheid beschikbare opslagruimte. Zodra de miner wordt gekozen, gebruikt Proof of Time een tijdvertraging om ervoor te zorgen dat het proces eerlijk en betrouwbaar is. Samen zorgen deze consensusprotocollen voor een balans tussen efficiëntie, veiligheid en decentralisatie. PoST vereist minimale energie in vergelijking met Proof of Work-mechanismen. Bovendien kan iedereen met vrije opslagruimte deelnemen, zonder dat gespecialiseerde hardware nodig is. PoST wordt onder andere gebruikt door Chia (XCH) en HDDcoin (HDD).

 

Blockchain, hashwaarde

 

Leased Proof of Stake

Leased Proof of Stake (LPoS) is een variant van Proof of Stake die gebruikers de mogelijkheid biedt om hun tokens tijdelijk te ‘leasen’ (verhuren) aan andere validators, in ruil voor een deel van de beloningen die deze validators verdienen. In plaats van de tokens zelf in te zetten (te staken) worden ze dus verhuurd. Het idee achter LPoS is om de participatie in het blockchainnetwerk te vereenvoudigen en de decentralisatie te bevorderen, zonder dat gebruikers hun tokens daadwerkelijk hoeven te verplaatsen of een actieve rol te spelen in het validatieproces. De cryptocurrency Waves (WAVES) maakt gebruik van Leased Proof of Stake.

 

Liquid Proof of Stake

Liquid Proof of Stake (LPoS) is een variant van het PoS-model dat is ontwikkeld om de flexibiliteit van staking te vergroten en het stakingproces toegankelijker te maken voor gebruikers. Dit consensusmechanisme werd voor het eerst geïntroduceerd door de Tezos-blockchain. Gebruikers kunnen hun gestaakte XTZ-tokens delegeren aan andere validators (zogenaamde ‘bakers’), zonder de controle over die tokens te verliezen. Het verschil met traditionele PoS-systemen is dat de tokens nog steeds eigendom blijven van de gebruiker, ook al worden ze gedelegeerd voor staking. LPoS bevordert decentralisatie omdat het netwerk het mogelijk maakt om veel verschillende validators te kiezen. Hierdoor wordt de macht in het netwerk verdeeld over een bredere groep deelnemers.

 

 

Ouroboros

Ouroboros is een veilig, schaalbaar, duurzaam en energie-efficiënt consensusmechanisme, dat wordt gebruikt door Cardano (ADA). Het is een vorm van Proof of Stake waarbij het algoritme de blokvalidators en de volgorde van de blokken bepaalt op basis van de hoeveelheid gestaakte ADA (de native cryptocurrency van Cardano). Ouroboros tracht de voordelen van PoS te combineren met de veiligheid en decentralisatie van Proof of Work. Ouboros werkt met een systeem met tijdsloten, waarin de tijd wordt verdeeld in periodes (zogenaamde epochs). Elke epoch is opgedeeld in tijdsloten waarin blokken kunnen worden geproduceerd. Gedurende elk tijdslot wordt een specifieke validator willekeurig geselecteerd om een blok te creëren, afhankelijk van hoeveel ADA ze hebben ingezet. Hierdoor verloopt de selectie van validators transparant en eerlijk.

 

 

Proof of Autority

Proof of Autority (PoA) is een consensusmechanisme dat vooral wordt gebruikt in private (permissioned) blockchains. Bij PoA worden transacties goedgekeurd door een aantal vooraf geselecteerde validators. In plaats van tokens of economische inzet (zoals bij PoS of DPoS) vertrouwt PoA puur op de reputatie of identiteit van validators. Alleen goedgekeurde validators mogen blokken toevoegen aan de blockchain. Dit consensusprotocol zorgt voor een snelle transactieverwerking en is betrouwbaar in gesloten systemen. Echter, doordat Proof of Autority vertrouwen in specifieke partijen vereist, is dit protocol minder geschikt voor openbare (permissionless) blockchainnetwerken. Onder andere VeChain (VET) maakt gebruik van PoA.

 

 

Proof of Reputation

Proof of Reputation (PoR) is een snel en energiezuinig consensusprotocol dat zich richt op de reputatie van deelnemers in plaats van op staking of rekenkracht. De validators worden geselecteerd op basis van hun betrouwbaarheid en prestaties in het verleden. Alleen vertrouwde deelnemers mogen blokken valideren. Het nadeel van PoR is echter dat dit mechanisme afhankelijk is van vertrouwen in gecentraliseerde partijen.

 

 

Proof of Contribution

Proof of Contribution (PoC) is een consensusmethode waarbij deelnemers worden beloond voor hun daadwerkelijke bijdragen aan het blockchainnetwerk. Validators leveren rekenkracht, gegevensopslag of andere recources. Hun bijdrage bepaalt vervolgens hun kans om een blok te valideren. PoC is vooral geschikt voor netwerken die afhankelijk zijn van gedeelde recources. Echter, is het relatief moeilijk om de bijdragen van validators nauwkeurig te meten.

 

Proof of Burn

Proof of Burn (PoB) is een energiezuinig consensusmechanisme op de blockchain waarbij cryptovaluta wordt ‘verbrand’ (vernietigd). Validators sturen tokens naar een onherstelbaar adres (een zogenaamd ‘burn adress’). Dit bewijst hun toewijding aan het netwerk en in ruil daarvoor krijgen de validators het recht om blokken te maken. Bij PoB gaan dus waardevolle tokens permanent verloren.

 

 

Proof of Capacity

Proof of Capacity (PoC) is een energie-efficiënt en toegankelijk consensusmechanisme, waarbij deelnemers harde schijfruimte gebruiken om transacties te valideren. Hoe meer opslagruimte een deelnemer beschikbaar stelt, hoe groter de kans om een blok te winnen. PoC vereist doorgaans dus veel opslagcapaciteit, maar is aantrekkelijk vanwege de lage hardwarevereisten. Onder andere Signum (SIGNA) maakt gebruik van Proof of Capacity.

 

Proof of Elapsed Time

Proof of Elapsed Time (PoET) vertrouwt op willekeur en een timer. Dit energiezuinige consensusmechanisme werkt vaak samen met vertrouwde hardware. De validators wachten een willekeurige tijd voordat ze een blok mogen maken. Wie het langst wacht, die wint. Dit consensusprotocol vereist specifieke hardware. PoET wordt vooral toegepast in gesloten of consortium-blockchains.

SGX-technologie

PoET is gebaseerd op de Intel Software Guard Extensions (SGX)-technologie, die de betrouwbaarheid en beveiliging van het willekeurige wachttijdproces waarborgt door vertrouwde code in een beveiligde omgeving uit te voeren. Onder andere Hyperledger Sawtooth (dat is ontworpen voor blockchainoplossingen in de bedrijfssector) maakt gebruik van Proof of Elapsed Time. PoET wordt echter niet veel gebruikt in openbare cryptoprojecten en de adoptie ervan is voornamelijk te zien in private of permissioned blockchaintoepassingen.

 

Proof of History

Proof of History (PoH) is een snel en schaalbaar consensusmechanisme dat een ingebouwde tijdstempel voor transacties gebruikt. De transacties worden in chronologische volgorde geordend met een cryptografisch tijdsprotocol, waardoor de efficiëntie van het netwerk wordt verhoogd. PoH vereist gespecialiseerde implementaties en is vrij complex. Proof of History wordt onder meer gebruikt door Solana (SOL).

 

 

Proof of Importance

Het consensusmechanisme Proof of Importance (PoI) werd geïntroduceerd door NEM (New Economy Movement). Bij dit protocol gaat het niet alleen om hoeveel tokens je bezit, maar ook om hoe actief je bent in het netwerk. Het algoritme meet je ‘belang’ op basis van transacties en bijdragen. PoI stimuleert de netwerkactiviteit en decentralisatie.

 

 

Byzantine Fault Tolerance

Byzantine Fault Tolerance (BFT) is een klassiek consensusmechanisme dat ervoor zorgt dat een blockchainnetwerk kan blijven werken, zelfs als sommige nodes zich misdragen. Validators stemmen over transacties en moeten een consensus van meer dan 66% bereiken. BFT is vooral geschikt voor kleine betrouwbare blockchainnetwerken, maar is minder schaalbaar dan andere methoden. Onder andere Hyperledger Fabric en Cosmos (ATOM) maken gebruik van Byzantine Fault Tolerance.

 

Practical Byzantine Fault Tolerance

Practical Byzantine Fault Tolerance (PBFT) is een variant van Byzantine Fault Tolerance die veel wordt gebruikt in private blockchains. Het is een specifieke implementatie van BFT die is ontworpen om het concept praktischer en efficiënter te maken voor gebruik. Zowel BFT als PBFT streven naar het tolereren van Byzantijnse fouten (kwaadaardige of defecte knooppunten), maar PBFT optimaliseert het communicatie- en akkoordproces. PBFT vermindert het aantal communicatiestappen en maakt snellere besluitvorming mogelijk, waardoor het geschikter is voor systemen die hoge doorvoer en lage latentie vereisen (zoals in permissioned blockchains).

Onmiddelijke finaliteit

BFT-protocollen kunnen uiteindelijk consistentie bieden, maar garanderen niet altijd onmiddellijke finaliteit. PBFT biedt wél onmiddelijke finaliteit. Dit betekent dat zodra consensus is bereikt over een blok, dit definitief en onomkeerbaar is. Onder meer Zilliqa (ZIL) maakt gebruik van Practical Byzantine Fault Tolerance.

 

Blockchain, Byzantine Generals Problem

 

Delegated Byzantine Fault Tolerance

Delegated Byzantine Fault Tolerance (dBFT) is een geavanceerde vorm van Byzantine Fault Tolerance. Gebruikers stemmen op een aantal ‘delegates’ die verantwoordelijk zijn voor het valideren van transacties en het creëren van nieuwe blokken. dBFT is een snel, energiezuinig consensusmechanisme dat geschikt is voor grootschalige blockchainnetwerken. Echter, vereist dit protocol een semi-gecentraliseerde structuur. Onder andere NEO maakt gebruik van Delegated Byzantine Fault Tolerance.

 

Proof of Activity

Proof of Activity (PoA) combineert elementen van Proof of Work en Proof of Stake. Miners lossen eerst een PoW-puzzel op om een leeg blok te creëren. Vervolgens selecteert het netwerk een willekeurige groep validators (gebaseerd op hun stake) om het blok te voltooien. PoA combineert de veiligheid van PoW met de energie-efficiëntie van PoS.

 

 

Proof of Acces

Bij Proof of Acces (PoA) wordt de toegang tot bepaalde gegevens gevalideerd. Validators moeten bewijzen dat ze toegang hebben tot specifieke delen van de blockchaingegevens. PoA is ideaal voor permanente gegevensopslag, maar is beperkt tot specifieke toepassingen zoals bijvoorbeeld data-archivering. Op dit moment (2024) wordt Proof of Acces nog niet zoveel gebruikt. Het kan echter wel deel uitmaken van hybride systemen of experimentele blockchaintechnologieën die proberen om hun energieverbruik te verminderen en de schaalbaarheid te vergroten.

 

Proof of Randomness

Proof of Randomness (PoR) is een consensusmethode die een willekeurige selectie gebruikt om validators aan te wijzen. Hierdoor is het netwerk eerlijk en beter bestand tegen manipulatie. Een cryptografische willekeurige generator selecteert validators voor elk blok. PoR vereist echter sterke cryptografische implementaties. Ook Proof of Randomness wordt nog niet veel gebruikt in de cryptowereld.

 

Proof of Evolution

Proof of Evolution (PoE) is een experimenteel consensusmechanisme dat validators beloont op basis van hun aanpassingsvermogen aan veranderende netwerkomstandigheden. De validators moeten aantonen dat ze de efficiëntie en veiligheid van het netwerk verbeteren. PoE bevordert weliswaar innovatie binnen het netwerk, maar is relatief moeilijk te implementeren en te evalueren. Proof of Evolution wordt nog niet algemeen toegepast in bekende blockchainprojecten.

 

Blockchain nodes

 

Proof of Multitask

Proof of Multitask (PoMT) valideert transacties door het gelijktijdig uitvoeren van meerdere taken. Bij PoMT combineren validators transactievalidatie met andere nuttige netwerkfuncties, zoals bijvoorbeeld machine learning of data-analyse. PoMT maakt efficiënt gebruik van recources, maar is complex en technisch veeleisend. Proof of Multitask is een concept in ontwikkeling en wordt nog niet veel toegepast.

 

Proof of Weight

Proof of Weight (PoWeight) is een relatief nieuw consensusmechanisme dat ontworpen is om de schaalbaarheid en efficiëntie van blockchainnetwerken te verbeteren, terwijl het tegelijkertijd het energieverbruik vermindert. In plaats van te vertrouwen op traditionele methoden (zoals Proof of Work of Proof of Stake), maakt PoWeight gebruik van een ‘gewichtssysteem’ om de validatie van blokken te bepalen.

Gewicht

Het ‘gewicht’ dat aan een validator of node wordt toegekend is afhankelijk van verschillende factoren zoals de hoeveelheid gestakete tokens, de duur van de deelname aan het netwerk, en soms ook de mate van betrokkenheid of activiteit binnen het netwerk. Het gewicht van een node bepaalt de kans dat die node geselecteerd wordt om een nieuw blok te valideren. Proof of Weight wordt nog niet op grote schaal toegepast.

 

Tendermint logo

 

Tendermint

Tendermint is een hoogpresterend, energie-efficiënt consensusmechanisme en een kernonderdeel van het Tendermint Core blockchain-framework. Het is ontworpen om een Byzantine Fault Tolerant (BFT) consensusprotocol te bieden, waarmee blockchainnetwerken op een veilige, gedecentraliseerde en schaalbare manier overeenstemming kunnen bereiken. Tendermint is bestand tegen onbetrouwbare of kwaadaardige actoren, waardoor het netwerk blijft functioneren zolang minder dan een derde van de deelnemers gecompromitteerd is. Hierdoor is deze consensusmethode zeer geschikt voor netwerken die integriteit en beveiliging moeten handhaven, zelfs met onbetrouwbare deelnemers.

Krachtige consensus-engine

Tendermint scheidt de consensuslaag van de applicatielaag. Het biedt een blockchain met een krachtige consensus-engine, terwijl ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen met behulp van de Application Blockchain Interface (ABCI). Door deze flexibiliteit kan Tendermint worden gebruikt voor verschillende toepassingen, van openbare tot private blockchains. Tendermint wordt onder andere gebruikt door Cosmos (ATOM).

 

 

Proof of Useful Work

Proof of Useful Work (PoUW) is een recente variant van Proof of Work die wordt voorgesteld om nuttige rekenkracht te gebruiken in plaats van willekeurige hash-puzzels. In plaats van miner-rekenkracht te gebruiken voor het oplossen van puzzels, kunnen miners rekenkracht besteden aan het uitvoeren van nuttige taken, zoals wetenschappelijke berekeningen of berekeningen die waarde toevoegen aan een bepaald project. Door het uitvoeren van nuttige taken kunnen de verspilling van rekenkracht en energie worden verminderd. Echter, is de uitvoering van nuttige taken complexer dan het oplossen van een hash-puzzel, waardoor de snelheid en schaalbaarheid van het blockchainnetwerk negatief kunnen worden beïnvloed.

 

 

Federated consensus

Bij federated consensus stemt een vooraf bepaalde groep deelnemers over transacties, waarbij een meerderheid nodig is om consensus te bereiken. Dit is een zeer snel en schaalbaar consensusmechanisme, maar is minder gedecentraliseerd dan andere blockchainprotocollen.

 

Directed Acyclic Graph

Directed Acyclic Graph (DAG) is geen traditioneel consensusmechanisme, maar een alternatieve datastructuur voor blockchains. DAG wordt onder meer gebruikt door projecten zoals IOTA (MIOTA) en Hedera Hashgraph. In plaats van blokken, bevestigen nieuwe transacties eerdere transacties. Het netwerk groeit op een gedecentraliseerde manier zonder mining. DAG is schaalbaar en snel, maar minder getest op veiligheid dan traditionele blockchains.

 

 

 

Hybride blockchainnetwerken

Blockchaintechnologie blijft zich ontwikkelen en er worden steeds nieuwe consensusmechanismen ontwikkeld om de efficiëntie en duurzaamheid te verbeteren. Zo zijn er bijvoorbeeld ook hybride blockchainnetwerken die Proof of Work en Proof of Stake combineren om het beste van de twee consensusprotocollen te bieden. En hoewel elke consensusmethode zijn voor- en nadelen heeft, zijn deze algoritmen onmisbaar om vertrouwen en veiligheid te kunnen garanderen.

 

Terug naar boven ↑

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).