Het is nog steeds onduidelijk wat Donald Trump Jr. precies van plan is met het veelbesproken DeFi-project dat momenteel in de maak is. Beetje bij beetje komen er flarden nieuws naar buiten op het officiële Telegram-kanaal van de familie Trump: ‘The DeFiant Ones’, maar echt veel wijzer worden we er vooralsnog niet van. Op vrijdag 23 augustus 2024 plaatste Donald Trump Jr. het volgende bericht op Telegram:
Mensen, we weten allemaal hoe corrupte banken en financiële instellingen het hele systeem tegen gewone Amerikanen optuigen. Ze sluiten mensen buiten, weigeren hun leningen, verdrinken ze in het papierwerk en vermoorden ze met juridische en proceskosten. Onze hele familie heeft dit uit de eerste hand ervaren… we zijn ‘ontbankt’, van het platform verwijderd en elk denkbaar politiek spel is met ons gespeeld. Deze banken en de elites die ze besturen willen absolute controle, maar daar komt nu een einde aan.
We maken financiën weer ‘great again’ door de macht weer in JOUW handen te leggen. Dit nieuwe DeFi-platform zal de corrupte, dure en inefficiënte tussenpersonen uitschakelen. Geen bureaucraten meer die over jouw lot beslissen. Het is tijd om een oneerlijk en verouderd systeem te moderniseren en iedereen dezelfde kansen te geven die de elites hebben opgepot. Sluit je bij ons aan en laten we financiën weer voor de mensen laten werken.
Discriminatie tegen zakelijke belangen
Presidentskandidaat Donald Trump heeft in het verleden regelmatig zijn onvrede over banken geuit. Zo hekelde hij vooral hun rol in de financiële bankencrisis van 2008 en hun omgang met regelgevende kwesties. Trump beschuldigt banken vaak van slechte praktijken en inefficiëntie. Tevens heeft hij geklaagd over de hoge rentetarieven en vermeende discriminatie tegen zijn zakelijke belangen. Deze frustraties reflecteren een bredere ontevredenheid met het financiële systeem en de manier waarop banken functioneren.
Uit banken gezet
Donald Trump werd in het verleden uit banken gezet vanwege zijn zakelijke en juridische problemen. Banken zoals de Deutsche Bank beëindigden hun relatie met Trump na verschillende controverses en juridische geschillen. Zo waren zijn bedrijven betrokken bij rechtszaken en onderzoeken die zorgen over integriteit en risico’s met zich meebrachten. Na de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 en de rol die Trump hierin speelde, besloten veel banken (waaronder JPMorgen Chase en Citigroup) om hun zakelijke relatie met hem te herzien of te beëindigen. De banken wilden hun reputatie beschermen en risico’s vermijden.
Cancel culture
Trump reageerde fel op het beëindigen van zijn bankrelaties. Hij beschuldigde de banken onder meer van politieke motivatie en oneerlijke behandeling. Trump stelde dat de acties deel uitmaakten van een bredere campagne om hem te ondermijnen. Hij noemde het een typisch voorbeeld van ‘cancel culture’ en een aanval op zijn zakelijke en persoonlijke integriteit. De presidentskandidaat benadrukte dat hij zich niet zou laten afschrikken en dat hij andere financiële middelen zou vinden om zijn doelen te bereiken. Het aangekondigde DeFi-platform is daar mogelijk onderdeel van.
Geen tussenpersonen
DeFi (gedecentraliseerde financiën) biedt financiële diensten die zonder tussenpersonen (zoals banken) worden aangeboden. In plaats daarvan gebruikt DeFi smart contracts op blockchainnetwerken, meestal op Ethereum. Echter, zijn er zijn inmiddels ook andere blockchainplatformen waarop deze ‘slimme contracten’ kunnen worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld Solana, Binance Smart Chain, Cardano, Polkadot, Avalanche, Tezos, Algorand en NEO. DeFi maakt het dus mogelijk om financiering te krijgen buiten de traditionele bankensector om. Zo kunnen mensen bijvoorbeeld direct investeren in onroerend goed via gedecentraliseerde leningen. De investeerders kunnen vervolgens rente verdienen op hun crypto-activa.
Risico’s
Echter, zijn er aan DeFi-projecten ook de nodige risico’s verbonden, zoals beveiligingsrisico’s. Smart contracts kunnen kwetsbaar zijn voor bugs en aanvallen, wat kan leiden tot onverwachte verliezen. Bovendien is er nog veel onzekerheid op het gebied van regelgeving. DeFi-projecten kunnen tegen regelgeving aanlopen die hun activiteiten negatief beïnvloedt. Tevens bestaat het risico van liquiditeitsproblemen, waarbij je mogelijk je investering niet snel kunt verkopen zonder verlies te maken.
Bedreiging voor de bankensector
DeFi kan in de toekomst mogelijk een bedreiging vormen voor traditioneel bankieren. DeFi biedt immers financiële diensten zonder tussenpersonen, waardoor transacties sneller kunnen plaatsvinden tegen lagere kosten. Dit zou de rol van banken (vooral op het gebied van leningen, sparen en beleggen) kunnen verkleinen. Doordat DeFi gebruikmaakt van smart contracts (die transparant en efficiënt zijn), kunnen banken onder druk worden gezet om hun diensten te verbeteren. Banken kunnen mogelijk klanten verliezen aan DeFi-projecten die aantrekkelijke alternatieven bieden.
Afhankelijk van smart contract-code
Traditioneel bankieren wordt nog altijd als veel veiliger beschouwd. Banken zijn stabiel, worden gereguleerd door overheidsinstellingen en moeten voldoen aan strikte beveiligings- en compliance-eisen. Dit omvat onder andere bescherming tegen fraude en phising en de bescherming van de klantprivacy. Bankklanten hebben vaak toegang tot verzekering en compensatie bij verlies door banken. In tegenstelling tot DeFi (dat afhankelijk is van smart contracts en code) kunnen traditionele banken directe klantenservice en probleemoplossing bieden. DeFi-platformen daarentegen kunnen kwetsbaar zijn voor bugs, hacks en gebrek aan regulering, waardoor extra risico’s ontstaan. Ook het DeFi-project van de familie Trump zal zeker niet immuun zijn voor deze kwetsbaarheden.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter