De hard fork van Bitcoin Cash (BCH) vond plaats op 15 november 2018. Deze splitsing in de blockchain was het gevolg van een groot meningsverschil binnen de BCH-community over de toekomstige richting van het netwerk. Het conflict draaide vooral om de blokgrootte en technische updates van het protocol. Binnen de community waren twee groepen die verschillende visies hadden. De ene groep wilde de blokgrootte van 32 MB behouden en het blockchainnetwerk geleidelijk aan verbeteren met behoud van stabiliteit. De andere groep wilde de blokgrootte vergroten tot 128 MB. Zij geloofden dat grotere blokken de schaalbaarheid zouden verbeteren en het aantal transacties per seconden zouden verhogen.
Concurrentiestrijd tussen Bitcoin Cash en Bitcoin SV
Omdat de twee groepen geen overeenstemming konden bereiken, vond er een hard fork plaats. Dit hield in dat de blockchain zich opsplitste in twee aparte ketens. Elke keten volgde zijn eigen regels en leidde tot het ontstaan van twee afzonderlijke cryptomunten: Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin SV (BSV). De hard fork had invloed op de stabiliteit en ontwikkeling van beide netwerken. Sinds de splitsing zijn BCH en BSV met elkaar verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd. Beide blockchains moesten opnieuw vechten voor marktaandeel, gebruikers en miners, om te overleven op de cryptomarkt en verder te kunnen groeien.
Bitcoin Cash is aantrekkelijk voor dagelijkse betalingen
De transactiekosten van Bitcoin Cash (BCH) zijn over het algemeen lager dan die van Bitcoin, en de schaalbaarheid is aanzienlijk verbeterd door de blokgrootte van 32 MB (het originele Bitcoin-netwerk hanteert immers maar een blok grootte van 1 MB). Hierdoor is BCH zeer aantrekkelijk voor dagelijkse betalingen. BCH wordt ondersteund door een groeiend aantal cryptohandelsbeurzen en retailers. De maximale voorraad van 21 miljoen munten creëert schaarste, waardoor Bitcoin Cash op de lange termijn een waardevol crypto-activum kan worden.
Beperkte adoptie
Tegelijkertijd kampt BCH zoals eerder gezegd met sterke concurrentie van andere cryptomunten, zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). De adoptie van Bitcoin Cash als betaalmiddel is tot nu toe relatief beperkt gebleven. Dit maakt het vrij lastig om dezelfde populariteit te bereiken als Bitcoin. Bovendien hebben verschillende technische updates en netwerkdiscussies soms tot onzekerheid geleid bij investeerders. Het lange termijn succes van BCH hangt dan ook grotendeels af van een bredere acceptatie van de cryptocurrency en doorlopende technische verbeteringen.
SHA-256
Bitcoin Cash heeft een gemiddelde bloktijd van ongeveer 10 minuten (hetzelfde als bij Bitcoin). Dit zorgt voor een regelmatige en consistente blokcreatie. BCH maakt gebruik van het Proof of Work (PoW) algoritme, waarbij miners complexe wiskundige puzzels oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen en beloningen in BCH te ontvangen. Het Bitcoin Cash-netwerk maakt (net zoals Bitcoin) gebruik van het SHA-256 algoritme, dat zorgt voor een veilige en betrouwbare hashing van transacties. Door de grotere blokgrootte van 32 MB zijn de transactiekosten bij Bitcoin Cash doorgaans lager dan bij Bitcoin. Om die reden is BCH aantrekkelijker voor kleinere transacties.
Difficulty Adjustment Algorithm
Net zoals het Bitcoin-netwerk reageert ook het netwerk van Bitcoin Cash op veranderingen in mining-kracht en blokproductiesnelheid. Bitcoin Cash heeft een Difficulty Adjustment Algorithm (DDA) om de moeilijkheid van het mining-proces aan te passen en een stabiele bloktijd te behouden. Na elke 6 blokken wordt de moeilijkheidsgraad aangepast. Dit gebeurt om ervoor te zorgen dat nieuwe blokken gemiddeld iedere 10 minuten worden toegevoegd aan de blockchain. Zonder aanpassing van de moeilijkheidsgraad zou de bloktijd kunnen variëren door veranderingen in de netwerk-hashrate. Als de hashkracht toeneemt, worden de blokken sneller geminded. Als de hashkracht afneemt worden de blokken langzamer gemined. De hashrate is de totale rekenkracht die wordt ingezet door alle miners in een blockchainnetwerk.
Stabiliteit, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid
De nieuwe moeilijkheid wordt berekend op basis van de tijd die de laatste zes blokken hebben gekost om te minen. Als het te snel ging, wordt de moeilijkheid automatisch verhoogd en als het te langzaam ging wordt de moeilijkheid automatisch verlaagd. Dit moeilijkheidsmechanisme voorkomt grote schommelingen in de bloktijd, waardoor de stabiliteit, voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het Bitcoin Cash-netwerk worden bevorderd. De automatische DDA zorgt ervoor dat Bitcoin Cash soepel en efficiënt blijft functioneren, zelfs bij fluctuaties in de mining-kracht.
Hoe werkt de automatische aanpassing van de moeilijkheid op het Bitcoin Cash-netwerk precies?
De moeilijkheidsgraad van BCH wordt automatisch berekend door het netwerk op basis van de tijd die de laatste 6 blokken hebben gekost om te minen. Het netwerk vergelijkt de werkelijke tijd die nodig nodig was om de 6 blokken te minen met een gewenste tijd. De gewenste tijd is 60 minuten (6 blokken x 10 minuten per blok). Als de 6 blokken sneller gemined zijn dan de doelstelling van 60 minuten, verhoogt het netwerk automatisch de moeilijkheid. Hierdoor wordt het moeilijker om nieuwe blokken te vinden. Als de 6 blokken langzamer zijn gemined dan 60 minuten, dan verlaagt de moeilijkheid automatisch, waardoor het gemakkelijker wordt om nieuwe blokken te vinden. Deze automatische aanpassing zorgt ervoor dat de bloktijd stabiel blijft en voorkomt grote fluctuaties die kunnen ontstaan door veranderingen in de netwerk-hashrate.
Meerdere hard forks
Bitcoin Cash heeft sinds zijn lancering meerdere hard forks ondergaan, waaronder Bitcoin SV (BSV) en Bitcoin Cash ABC (BCHA) die beide ontstonden na de hard fork op 15 november 2018. Bitcoin Cash ABC (dat staat voor Adjustable Blocksize Cap) is de voortzetting van de oorspronkelijke Bitcoin Cash-ondersteuning en heeft sinds de hard fork verdere technische wijzigingen, upgrades en beleidsmatige veranderingen doorgevoerd.
Verwarring
Bitcoin ABC veranderde later zijn naam naar Bitcoin Cash (BCH) om de oorspronkelijke branding van de cryptomunt te behouden. Echter, leidde dit op de cryptomarkt tot de nodige verwarring. Deze verwarring werd nog groter toen Bitcoin Cash in november 2020 een tweede fork onderging, waarbij Bitcoin Cash ABC (BCHA) verder ging als een afzonderlijke cryptocurrency. BCHA werd op 1 juli 2021 uiteindelijk omgedoopt tot eCash (XEC), om zich zo beter te kunnen onderscheiden van de andere Bitcoin Cash-afsplitsingen. De oorspronkelijke Bitcoin Cash (BCH) ging verder als de leidende versie van Bitcoin Cash.
Smart contracts
Bitcoin Cash (BCH) ondersteunt smart contracts, maar biedt geen uitgebreide functionaliteit zoals de Ethereum-blockchain. Hierdoor worden de mogelijkheden voor gedecentraliseerde applicaties (dApps) beperkt. De grotere blokgrootte van Bitcoin Cash is bedoeld om schaalbaarheidsproblemen aan te pakken en de doorvoersnelheid te verhogen, waardoor er meer transacties per seconden kunnen plaatsvinden.
Verbeteren van de netwerkbeveiliging
Bitcoin Cash ondergaat regelmatige veiligheidscontroles en updates om bescherming tegen potentiële aanvallen te waarborgen. De BCH-community speelt een actieve rol in het verbeteren van de netwerkbeveiliging. Het BCH-netwerk bestaat uit duizenden nodes die het netwerk continu onderhouden en transacties verifiëren. Nodes kunnen individuen of organisaties zijn die bijdragen aan de stabiliteit en veiligheid van het netwerk. De miners spelen een cruciale rol door transacties te verifiëren en nieuwe blokken te creëren. Ze worden beloond met BCH voor hun inspanningen en bijdragen aan het netwerk. Door zijn technische specificaties en grotere blokgrootte biedt Bitcoin Cash een schaalbare oplossing voor transacties in vergelijking met Bitcoin (BTC), met als doel lagere kosten en snellere verwerkingstijden.
Bitcoin SV (BSV) is vooral geschikt voor bedrijfsoplossingen
Het voornaamste doel van Bitcoin SV (de andere afsplitsing) is om de originele visie van Satoshi Nakamoto (de anonieme bedenker van Bitcoin) te volgen, door te focussen op grote blokgroottes en hoge schaalbaarheid. Het technisch innovatieve Bitcoin SV (BSV) heeft een blokgrootte van maximaal 128 MB en daarom kan BSV veel meer transacties per seconde verwerken dan Bitcoin (BTC) of Bitcoin Cash (BCH). Om die reden is BSV vooral geschikt voor bedrijven en grote applicaties. BSV richt zich dan ook sterk op bedrijfsoplossingen en gebruikt blockchaintechnologie onder meer voor data-opslag en smart contracts.
Controverse rondom Craig Wright
Ondanks de technische voordelen is Bitcoin SV minder breed geaccepteerd dan andere grote cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. BSV is verbonden met controverse rondom de Australische computerwetenschapper en ondernemer Craig Wright die beweert de echte identiteit te zijn van Satoshi Nakamoto. Zijn claim is echter zeer controversieel en wordt door veel mensen in de crypto-community betwist.
Geen overtuigend bewijs
Graig Wright is een prominente figuur in de crypto-wereld. Hij is van mening dat Bitcoin SV beter aansluit bij de oorspronkelijke visie van Nakamoto. Ondanks zijn claims heeft Wright nooit overtuigend cryptografisch bewijs geleverd dat hij de private sleutels bezit, die gekoppeld zijn aan de eerste Bitcoin-adressen van Satoshi Nakamoto. Wanneer hij dat wél zou kunnen bewijzen dan zou dat zijn beweringen kunnen staven.
Andere kandidaten
Er zijn verschillende theorieën en claims over de ware identiteit van Satoshi Nakamoto. Naast Graig Wright wordt ook Nick Szabo vaak genoemd als een mogelijke kandidaat. Szabo ontwierp ‘Bit Gold’, een voorganger van Bitcoin, en zijn schrijfstijl lijkt sterk op die van Nakamoto. Nick Szabo heeft echter altijd ontkend dat hij Satoshi is. Andere namen die worden genoemd zijn Elon Musk, Gavin Andresen (de eerste hoofdontwikkelaar van Bitcoin), Hal Finney (hij ontwikkelde vijf jaar voordat Bitcoin werd gelanceerd het eerste herbruikbare Proof of Work-systeem) en Adam Back ( een Britse cryptograaf die ‘hashcash’ creëerde, een PoW-mechanisme dat wordt gebruikt voor het mining proces van Bitcoin).
Een heel team van ontwikkelaars
Een andere populaire theorie is dat Satoshi Nakamoto niet één persoon is, maar een heel team van ontwikkelaars. Dit zou verklaren hoe snel en efficiënt Bitcoin destijds werd ontwikkeld. Ondanks de speculaties blijft de ware identiteit van de bedenker van BTC tot op de dag van vandaag een groot mysterie.
Lagere marktkapitalisatie
Vergeleken met andere grote cryptocurrency’s heeft Bitcoin SV een relatief lage marktkapitalisatie. Dit kan investeerders afschrikken. Marktkapitalisatie is de totale waarde van een cryptomunt en wordt berekend door de huidige prijs van een munt te vermenigvuldigen met het totale aantal munten in omloop. Een hogere marktkapitalisatie houdt in dat een crypto-activa meer waarde heeft op de markt en vaak stabieler is dan coins met een lagere marktkapitalisatie.
Lagere liquiditeit
Ook kampt Bitcoin SV met een lagere liquiditeit. Er is minder handel in BSV vergeleken met de grotere cryptomunten. Hierdoor kunnen de waarde en het vertrouwen in de cryptocurrency worden aangetast. De relatief lage marktkapitalisatie van Bitcoin SV weerspiegelt de twijfels en beperkingen rond de acceptatie en populariteit van de munt in de bredere cryptomarkt. Omdat ook Bitcoin SV een afsplitsing is van de originele Bitcoin-blockchain heeft ook deze cryptocurrency een maximale voorraad van 21 miljoen munten. Deze limiet zorgt voor schaarste, waardoor de waarde van BSV op de lange termijn positief kan worden beïnvloed, naarmate de vraag stijgt en het aanbod beperkt blijft.
Ingrijpende gevolgen
De hard fork van Bitcoin Cash heeft de cryptomarkt flink opgeschud, met ingrijpende gevolgen voor de betrokken tokens Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV) en eCash (XEC). Terwijl BCH zich blijft profileren als een solide platform voor gedecentraliseerde betalingen, positioneert BSV zich als een blockchainnetwerk dat schaalbaarheid en transactiesnelheid als prioriteit heeft. XEC streeft naar technologische innovatie en een verbeterd consensusmechanisme.
Verantwoorde strategische beslissingen
De toekomst zal uitwijzen hoe deze drie afsplitsingen van de originele Bitcoin-blockchain zich de komende jaren zullen gaan ontwikkelen en welke rol ze gaan spelen in het bredere crypto-ecosysteem. Voor beleggers en gebruikers biedt deze verdeeldheid zowel kansen als risico’s. Daarom blijft het belangrijk om de voortgang en prestaties van deze cryptoprojecten goed in de gaten te houden, om verantwoorde strategische beslissingen te kunnen nemen op de dynamische cryptomarkt.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnlogie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter