Wat is technologische singulariteit?
Technologische singulariteit is een veronderstelde gebeurtenis in de toekomst waarbij kunstmatige intelligentie (AI) zo geavanceerd is, dat ze meer invloed heeft op de maatschappij dan de mens zelf. De ontwikkeling van AI heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. De uitwisseling van informatie, tools en AI-diensten tussen ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie en het bedrijfsleven verliep tot dusver nog erg moeizaam. Blockchaintechnologie kan de uitwisseling van AI-diensten efficiënter laten plaatsvinden.
Records
Een blockchain is een groeiende lijst met transactieblokken (records) binnen een gedistribueerd grootboek (P2P), die kan voorkomen dat transacties en andere gegevens worden gemanipuleerd. Ieder transactieblok bevat het cryptografische adres van het voorgaande blok, een timestamp (tijdsstempel) en de transactiegegevens. Blockchain-ecosystemen maken desintermediatie (de verwijdering van tussenpersonen) mogelijk in allerlei verschillende industrieën, zoals de financiële sector, de energiemarkt, de gezondheidszorg, de verzekeringsbranche, de telecommunicatiemarkt en de logistieke sector. Met blockchain worden nieuwe manieren gecreëerd voor het beheren en verhandelen van eigendommen. Daarnaast biedt blockchain nieuwe mogelijkheden op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Machine learning
Artificial Intelligence maakt gebruik van computersystemen, verzamelde data en machines, om het probleemoplossings- en besluitvormingsvermogen van mensen te imiteren. Bij de ontwikkeling van sterke kunstmatige intelligentie spelen machine learning en deep learning dan ook een hele belangrijke rol. Als er gesproken wordt over technologische singulariteit dan bedoeld men daar een situatie in de toekomst mee, waarbij de technologische vooruitgang een cruciaal omslagpunt bereikt. Een omslagpunt waarbij de normale regels en wetten niet meer kunnen worden toegepast in de dagelijkse praktijk. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar dan zo snel op, dat de meeste mensen die exponentiële technologische groei niet meer kunnen bijbenen. De kunstmatige intelligentie zal in dat geval zo ver zijn geëvolueerd dat de AI in staat is om zichzelf – maar ook andere technologieën – te verbeteren in een razendsnel tempo, zonder dat daar nog mensen bij betrokken zijn. Computerwetenschapper Raymond Kurzweil – een expert op het gebied van evolutionaire algoritmen – voorspelt dat de technologische singulariteit in 2045 wordt bereikt.
Smart contracts
Veel mensen zien die technologische singulariteit als een zeer ongewenste ontwikkeling, omdat de wereld dan voor de meesten van ons onbegrijpelijk zou kunnen worden. Anderen zien technologische singulariteit juist wel als een positieve ontwikkeling. Zij denken dat sterke kunstmatige intelligentie voor doorbraken gaat zorgen op allerlei verschillende terreinen. Zo kunnen nieuwe medicijnen sneller worden ontwikkeld en kunnen ziekten zoals kanker in de toekomst wellicht worden behandeld als chronische ziekte. Daarnaast zorgt technologische singulariteit misschien wel voor effectieve oplossingen in de strijd tegen de milieuproblematiek en de opwarming van de aarde. Blockchaintechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor het beheren en distribueren van AI-modellen. Door de koppeling van blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie kunnen data-integriteit en gegevensbeveiliging worden versterkt. De AI-modellen kunnen worden verwerkt in smart contracts die binnen de blockchain worden uitgevoerd.
Snellere transactiesnelheden en lagere kosten
Als er wordt gesproken over ‘blockchain singulariteit’ dan bedoelt men daar een moment mee, waarop één blockchain alle andere blockchains vervangt. Om dit mogelijk te maken zou deze blockchain alle andere blockchainnetwerken op alle mogelijke manieren moeten overtreffen. Een dergelijke blockchain moet niet alleen beschikken over snellere transactiesnelheden en lagere exploitatiekosten, maar ook veel schaalbaarder zijn dan de huidige blockchain-ecosystemen.
Betere waarde-opslag
Wanneer men spreekt over ‘cryptocurrency singulariteit’ dan verwijst men naar een situatie waarop een bepaalde crypto-activa net zo stabiel wordt als de USD of de euro. In dat geval kunnen cryptocurrency’s worden gezien als een betere waarde-opslag dan het traditionele fiat-geld. Er zal dan meer geld in crypto-activa worden geïnvesteerd, waardoor het aanbod van fiat-valuta’s toeneemt. De waarde van fiat-valuta zal vervolgens dalen als gevolg van inflatie, waardoor nog meer mensen bereid zullen zijn om hun fiat-geld om te zetten in cryptocurrency’s.
Authenticiteit van gegevensbronnen
Vandaag de dag wordt er onnoemelijk veel data gegenereerd door talloze systemen, IoT-apparaten en social media. Deze systemen hebben sterk bijgedragen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De huidige machine learning-methoden voor kunstmatige intelligentie vertrouwen voor training op ‘gecentraliseerde’ modellen, waarbij een groep servers een specifiek model uitvoert en datasets valideert. Het gecentraliseerde karakter van deze methoden kan echter leiden tot gegevensmanipulatie. Hierdoor kunnen de betrouwbaarheid en authenticiteit van gegevensbronnen niet altijd worden gegarandeerd. Het concept van ‘gedecentraliseerde’ kunstmatige intelligentie is in principe een combinatie van AI en blockchaintechnologie. Door de gedecentraliseerde AI wordt het mogelijk om data-analyses en besluitvormingsprocessen efficiënter te verwerken.
Frauduleuze datasets
De ontwikkeling van kunstmatige intelligentie gaat gepaard met enorme hoeveelheden gegevensverwerking. Blockchainplatformen lenen zich goed om die grote hoeveelheden data veilig te beheren. Autonome digitale systemen en machines leren zich aanpassen aan veranderingen. Kunstmatige intelligentie die gebruikmaakt van blockchaintechnologie kan gedecentraliseerd leren, om een betrouwbare en veilige uitwisseling van kennis en beslissingsresultaten te vereenvoudigen. Daarnaast kan blockchain helpen om bugs en frauduleuze datasets op te sporen en effectief te verwijderen. Tevens kunnen de authenticiteit van nieuwe classificaties en patronen die door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt, eenvoudiger worden geverifieerd.
AI-oplossingen
Of we over enkele decennia daadwerkelijk te maken krijgen met technologische singulariteit zullen we moeten afwachten, maar op het gebied van kunstmatige intelligentie worden momenteel grote stappen gemaakt. Er is echter een aanzienlijke kloof tussen mensen die AI-diensten ontwikkelen – de onderzoekers en academici – en de bedrijven en instellingen die ze willen gebruiken voor hun bedrijfsprocessen. De meeste organisaties hebben behoefte aan specifieke op maat gemaakte AI-oplossingen, maar onderzoeksprojecten hebben vaak veel moeite om toegang te krijgen tot datasets, die groot genoeg zijn om effectieve machine- en deep-learning methoden te ontwikkelen.
SingularityNET
SingularityNET is een blockchain-aangedreven platform dat probeert om de kloof tussen aanbieders van AI-oplossingen en het bedrijfsleven kleiner te maken. SingularityNET combineert blockchaintechnologie met kunstmatige intelligentie en biedt een kerninfrastructuur, waarmee AI-diensten kunnen communiceren en onderling transacties kunnen uitvoeren. Het voornaamste doel daarbij is het democratiseren van AI-diensten wereldwijd. Op deze gedecentraliseerde marktplaats voor AI-diensten en producten, kunnen mensen algoritmes verhandelen. Hierdoor hebben bedrijven en instellingen sneller en eenvoudiger toegang tot AI-producten en kunnen ontwikkelaars op het gebied van kunstmatige intelligentie hun algoritmes gemakkelijker verkopen. SingularityNET is het eerste platform waarmee AI’s op grote schaal kunnen samenwerken en coördineren. Potentiële kopers kunnen de AI-diensten op de markt testen om te onderzoeken of deze aan hun behoefte voldoet, voordat ze überhaupt voor de diensten betalen.
AGIX-token
Het team achter SingularityNET bestaat uit vooraanstaande AI-wetenschappers, ontwikkelaars, onderzoekers en ingenieurs. Het team wordt geleid door de cognitief wetenschapper Ben Goertzel. SingularityNET heeft een eigen cryptocurrency: het AGIX-token, waarmee gebruikers de AI-diensten kunnen betalen. Op deze open online markt kunnen AI-ontwikkelaars hun tools en diensten inwisselen voor het AGIX-token of andere tools en diensten. Om de transacties zo eenvoudig mogelijk te maken, biedt het platform standaard Application Programming Interfaces (API’s) om standaard AI-diensten op te nemen in een smart contract. Of technologische singulariteit nu een positieve ontwikkeling is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. Wel is duidelijk dat initiatieven zoals SingularityNET de ontwikkeling van hoogwaardige kunstmatige intelligentie bevorderen.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter