De opkomst van blockchaintechnologie creëert nieuwe mogelijkheden om op gelijkwaardige basis met elkaar samen te werken. Blockchain verandert niet alleen de manieren waarop we producten en diensten aanschaffen en verkopen, zaken doen met de overheid, maar verandert ook de wijze waarop de authenticiteit van al die goederen en diensten kan worden gecontroleerd. Gedistribueerde grootboektechnologie combineert het open karakter van het internet met de veiligheid van cryptografische versleuteling, waardoor het eenvoudiger wordt om sneller vertrouwen tot stand te brengen tussen zakelijke partners, consumenten, overheden en certificeringsautoriteiten.
Een andere benadering van vertrouwen
De term trustmachine komt niet zomaar uit de lucht vallen. Blockchaintechnologie betekent een andere benadering van vertrouwen tussen partijen. Blockchainnetwerken worden ontworpen om informatie op te slaan, op een manier waardoor het vrijwel onmogelijk is om toegevoegde data naderhand te veranderen of te verwijderen, zonder dat dit wordt opgemerkt door andere gebruikers. De meeste transacties tussen verschillende partijen binnen ons financiële systeem, worden in principe altijd gecontroleerd door een centrale autoriteit zoals een bank, een creditcard clearinghouse of een overheid. Decentrale applicaties (dApps) kunnen deze centrale systemen vervangen door gedecentraliseerde netwerken, waarbij de verificatie van transacties wordt uitgevoerd door consensus tussen meerdere gebruikers.
Wat zijn de belangrijkste functies van een blockchainnetwerk?
De belangrijkste functies van een blockchainnetwerk zijn in principe:
- Het verzamelen en ordenen van data in blokken.
- De blokken veilig aan elkaar koppelen door middel van cryptografische versleuteling.
Tijdstempel
De transactie-informatie binnen deze blokken wordt vastgelegd binnen de trustmachine en gedeeld met andere computers (nodes) binnen het netwerk. Iedere transactie die aan het netwerk wordt toegevoegd is voorzien van een timestamp. Deze tijdstempel bestaat uit een opeenvolgende reeks karakters of gecodeerde informatie, die identificeert op welk moment een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Ieder gereed blok wordt voorzien van zo’n timestamp, waardoor de informatie opeenvolgend is en meervoudige plaatsing (dubbel spenderen van transacties) kan worden voorkomen. Het kan natuurlijk gebeuren dat meerdere deelnemers binnen het blockchainnetwerk hun blokken op hetzelfde moment uitzenden. De tijdstempel garandeert in dat geval dat alle data in de juiste volgorde wordt toegevoegd en alle deelnemers binnen het netwerk ook daadwerkelijk over exact dezelfde laatste versie van de blockchain beschikken.
Overeenkomen van de hashes
Een van de belangrijkste elementen van een veilige blockchain is de “hash”, een reeks van unieke karakters. Een zogenaamde hashfunctie gebruikt de informatie binnen ieder blok om deze hash te creëren. De hashfunctie is dan ook de cryptografische wiskunde, die zorgt voor de onbreekbare koppeling tussen de datablokken, binnen het gedistribueerde grootboek. De hash van het ene blok wordt hierbij toegevoegd aan de data van het volgende blok. Dat betekent dat wanneer de hashfunctie aan de slag gaat met het volgende blok, er een link wordt gemaakt met de nieuwe hash. Op deze manier worden er continu nieuwe blokken aan het netwerk toegevoegd en ontstaat er een lange ketting van onveranderbare data. Op het moment dat iemand een poging doet om een toegevoegd en gevalideerd blok binnen de ketting te wijzigen, dan komen de hash uit het nieuwe en het voorgaande blok niet meer met elkaar overeen. Deze verstoring binnen de trustmachine heeft een effect op alle volgende blokken en wordt dan ook direct opgemerkt.
Kopie van het gehele netwerk
Doordat alle deelnemers binnen de blockchain een actuele kopie hebben van het gehele netwerk, kunnen zij ongeautoriseerde wijzigingen vrijwel direct signaleren. Wanneer de hashes binnen de blokken met elkaar overeenstemmen, dan weten alle betrokken partijen dat ze deze data ook daadwerkelijk kunnen vertrouwen. Blockchaintechnologie staat nog maar in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden ervan zijn enorm. Deze innovatie kan niet alleen worden gebruikt voor het uitvoeren van veilige financiële transacties, maar ook voor tal van andere toepassingen zoals het registreren van eigendommen, het monitoren van producten binnen de supply chain of het distribueren van eerlijke concertkaartjes.
Verbinden van assets en objecten
Binnen de financiële markten worden transacties over het algemeen binnen een fractie van een seconde uitgevoerd. Echter duurt de daadwerkelijke overdracht van de betalingen, maar ook van eigendommen en andere assets vaak veel langer. Dat komt omdat er bij de transacties meerdere partijen betrokken zijn, zoals de banken en clearinghouses. De betrokkenheid van meerdere partijen leidt in veel gevallen tot fouten, vertragingen, extra kosten en onnodige risico’s. Blockchain-transacties kunnen worden vergezeld van een smart contract. Dit is een stukje computercode die een bepaalde transactie zeer nauwkeurig beschrijft. Een dergelijk digitaal contract kan worden gekoppeld aan meerdere blockchainnetwerken en tal van assets en objecten aan elkaar verbinden.
Beschermen van vertrouwelijke informatie binnen de trustmachine
Wanneer een aandelenhandelaar aandelen koopt namens een cliënt en een order plaatst, dan zijn de private sleutels van zowel de koper als de verkoper aan die order verbonden. Deze situatie “triggert” de uitvoering van het smart contract dat vervolgens de beschikbaarheid van de aandelen en de betalingen verifieert. Hierna kan er een snelle transactie tussen de koper en de verkoper plaatsvinden. Blockchaintechnologie leent zich niet alleen voor het uitvoeren van commerciële transacties, maar biedt ook nieuwe mogelijkheden voor het beschermen van vertrouwelijke informatie, zoals persoonsdocumenten die moeten worden geverifieerd door overheden.
Digitale persoonlijke identificatie
Onze samenleving wordt steeds digitaler. Een internationaal blockchainnetwerk voor digitale persoonlijke identificatie, dat wereldwijd overal toegankelijk is, kan ervoor zorgen dat iedereen altijd en overal zijn of haar identiteit kan bewijzen en transacties kan uitvoeren zonder een bankrekening. Die toegankelijkheid en transparantie kan sterk bijdragen aan het vertrouwen tussen bedrijven, consumenten en overheidsinstanties. Er kan gebruik worden gemaakt van een digitale vingerafdruk, waarbij de persoonlijke informatie vervolgens wordt toegevoegd aan de trustmachine, samen met andere belangrijke gegevens.
Verhogen van de transactiesnelheid
Voor het bedrijfsleven betekent de blockchain een radicaal andere aanpak van handmatige processen. Ook zorgt gedistribueerde grootboektechnologie voor een wijziging van kosten en risico’s op tal van terreinen. Het is waarschijnlijk nog niet eens zozeer de vraag of het bedrijfsleven klaar is voor de blockchain, maar draait het meer om de vraag of blockchaintechnologie nu al klaar is voor het bedrijfsleven. Dat komt voor een groot deel doordat veel blockchainnetwerken op dit ogenblik nog niet erg schaalbaar zijn. Zelfs een netwerk zoals Bitcoin kan op dit ogenblik nog maar 5 tot 8 transacties per seconden uitvoeren. Echter wordt er door verschillende softwarebedrijven volop gewerkt aan oplossingen, die de transactiesnelheid van blockchains op termijn 10.000 maal moeten gaan verhogen, waardoor ze de transactiesnelheid van bijvoorbeeld creditcardmaatschappijen kunnen evenaren.
Samensmelting van economische, juridische en complexe digitale processen
Hoewel de transparantie van blockchains ook zeer veel voordelen biedt voor toezichthouders op de financiële markten, is er voor blockchaintransacties en smart contracts nog geen gestandaardiseerde implementatie voorhanden. Dit betekent dan ook dat er voor de wetgevers nog heel wat uitdagingen zijn, op het gebied van aansprakelijkheid en andere juridische kwesties. Dit geldt uiteraard niet alleen voor de blockchain, maar ook voor andere geavanceerde technologische ontwikkelingen, waarbij er een samensmelting ontstaat van economische, juridische en complexe digitale processen.
Nieuwe bedreigingen
De opkomst van nieuwe complexe technologieën zoals de blockchain betekent niet alleen nieuwe kansen, maar gaat ook gepaard met geheel nieuwe bedreigingen. Geen enkele technologie is honderd procent veilig en dat geldt ook voor decentraal gedistribueerde netwerken. Overal waar met geld en assets wordt gehandeld liggen criminelen op de loer en hackers zullen altijd en overal proberen om kwetsbaarheden te vinden, zodat ze hun slag kunnen slaan.
De trustmachine kan zorgen voor een revolutie binnen het bedrijfsleven
Er zijn nog een heleboel aspecten die een brede maatschappelijke adoptie van blockchaintechnologie in de weg staan. Toch heeft blockchaintechnologie de potentie om te zorgen voor een revolutie binnen het bedrijfsleven, de overheid en andersoortige organisaties. Het biedt een manier om vertrouwen te creëren tussen allerlei verschillende partijen die elkaar niet kennen. Daarnaast wordt het wereldwijd verplaatsen van geld, assets, producten en gevoelige informatie op een veilige manier eenvoudiger.
Trust Machine: The Story of Blockchain
In de film ‘Trust Machine: The Story of Blockchain‘ volgt documentairemaker Alex Winter de Britse blockchain-expert en hacktivist Lauri Love. Deze activist werd beschuldigd van het stelen van data uit Amerikaanse overheidscomputers. Het betrof niet alleen gevoelige data van het leger, maar het zou ook gaan om informatie van de NASA en zelfs het Amerikaanse Agentschap voor Raketverdediging. De diefstal van deze data zou gedurende een aantal jaren hebben plaatsgevonden. In deze film wordt het voor de kijker al snel duidelijk op welke agressieve wijze overheden en financiële instellingen proberen om iedere vorm van disruptie in de kiem te smoren, om vast te kunnen blijven houden aan traditionele businessmodellen en macht. Deze meeslepende docu laat zien waarom blockchaintechnologie door overheden zo gevreesd wordt en waarom organisaties zoals bijvoorbeeld Unicef de blockchain en cryptocurrency’s juist zien als een nieuwe kans, voor het creëren van een betere samenleving.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!
Laat een reactie achter