Mysterie

Zestien jaar na de lancering van Bitcoin (BTC) is nog altijd niet bekend wie deze cryptocurrency heeft ontwikkelt. In 2008 publiceerde ‘Satoshi Nakamoto’ de beroemde whitepaper waarin BTC werd geïntroduceerd. Hiermee legde deze mysterieuze persoon (of personen) de basis voor de eerste digitale munt, volledig onafhankelijk van banken en overheden. Het idee achter Bitcoin was destijds revolutionair. Nakamoto wilde een digitale valuta creëren die mensen wereldwijd konden gebruiken, zonder tussenkomst van een centrale autoriteit. Dit systeem (dat we nu kennen als de blockchain) biedt volledige transparantie en veiligheid. In 2009 werd de eerste Bitcoin-transactie uitgevoerd. Deze transactie markeerde het begin van de cryptomarkt en een geheel nieuw financieel tijdperk.

Onbekend persoon, vraagteken, Satoshi Nakamoto

Domeinnaam registratie

Op 18 augustus 2008 registreerde Satoshi Nakamoto de domeinnaam bitcoin.org. Deze registratie vond plaats voordat de beroemde whitepaper van de cryptomunt werd gepubliceerd. Het doel van de website was om informatie te delen over Bitcoin en een platform te bieden voor de groei van de community. Sinds de oprichting van de website heeft het platform een belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van kennis over het Bitcoin-netwerk. Gebruikers vinden op het platform onder meer informatie over de onderliggende blockchaintechnologie en de Bitcoin-software.

 

Aankondiging Bitcoin

Bitcoin werd op 31 oktober 2008 aangekondigd met de publicatie van de whitepaper getiteld:

Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System

Deze whitepaper werd geschreven door Satoshi Nakamoto, een pseudoniem dat de identiteit van de Bitcoin-oprichter strikt geheimhield. Het document beschreef een nieuw digitaal geldsysteem dat peer-to-peer transacties mogelijk maakte zonder tussenpersonen. Peer-to-peer (P2P) is een netwerkstructuur waarin iedere deelnemer (peer) direct met andere deelnemers communiceert en resources deelt, zonder een centrale server. Hierdoor kunnen gebruikers gegevens, bestanden of andere bronnen met elkaar uitwisselen op een directe en gelijke basis.

 

Genesisblok

Op 3 januari 2009 werd het ‘genesisblok’ (het allereerste Bitcoin-blok) gelanceerd. Dit blok heeft het nummer 0 en de beloning voor de miners was 50 BTC. In het genesisblok was een tekst ingebed die luidde:

‘The Times 03/Jan/2009 Chancellor op de rand van een tweede reddingsoperatie voor banken.’

Deze tekst verwees naar een krantenkop in The Times en werd gebruikt om de context van de financiële crisis van die tijd te benadrukken. Het maakte duidelijk dat Bitcoin bedoeld was als reactie op de tekortkomingen van het traditionele banksysteem. De financiële crisis werd immers veroorzaakt doordat banken risicovolle hypotheken verstrekten, die ze verpakten in complexe financiële producten. Toen huiseigenaren massaal in gebreken bleven, stortte de huizenmarkt in de Verenigde Staten in elkaar. Dit leidde tot een wereldwijde kredietcrisis, waarbij zowel banken als overheden nalatig waren in het beheersen van de risico’s.

 

 

De Bitcoin-software wordt gelanceerd op SourgeForge

Op 9 januari 2009 werd de eerste versie van de Bitcoin-software gelanceerd op SourceForge, een platform dat softwareontwikkeling en open-source projecten ondersteunt. SourceForge biedt onder andere tools voor projectbeheer, broncode-opslag en versiecontrole. Ontwikkelaars kunnen op dit platform hun eigen software delen, met elkaar samenwerken en bijdragen aan verschillende projecten. SourgeForge is vooral populair onder programmeurs vanwege de gebruiksvriendelijke interface en de uitgebreide functionaliteiten.

 

Laatste publicaties

Na de publicatie van de whitepaper bleef Satoshi Nakamoto actief betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin. Hij schreef veel berichten op forums en communiceerde met de vroege Bitcoin-community. Nakamoto werkte ook mee aan updates van de software en gaf technische uitleg over hoe Bitcoin precies functioneerde. Tijdens het bespreken van technische zaken heeft hij nooit enige persoonlijke informatie openbaar gemaakt. Zijn publieke communicatie duurde tot eind 2010, waarna hij zich geleidelijk terugtrok. De laatst bekende e-mail van Nakamoto werd verzonden in april 2011. Sindsdien heeft hij niets meer gepubliceerd of van zich laten horen, waardoor zijn identiteit tot op heden in nevelen gehuld blijft.

Logo Bitcoin Foundation

Bitcoin Foundation

Voordat Satoshi Nakamoto van de radar verdween droeg hij de controle over de broncode-repository en netwerksleutel over aan Gavin Andresen, een softwareontwikkelaar die op dat moment al een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van het Bitcoin-netwerk. Nakamoto vertrouwde hem de code en de community toe. Andresen hielp bij het opzetten van de Bitcoin Foundation en werkte mee aan de verdere ontwikkeling van het protocol. Sommige mensen denken dat Gavin Andresen en Satoshi Nakamoto dezelfde persoon zijn.

 

Satoshi’s schrijfstijl

Satoshi Nakamoto had een opvallende schrijfstijl door het gebruik van Britse spelling en specifieke uitdrukkingen, die typisch zijn voor het Verenigd Koninkrijk. Woorden zoals ‘colour’ en ‘maths’ suggereerden dat hij mogelijk Britse invloeden had. Deze woorden wijzen op een mogelijke Britse achtergrond vanwege de manier waarop ze gespeld werden. In het Amerikaans-Engels wordt ‘color’ zonder ‘u’ geschreven en wordt er aan het woord ‘math’ geen ‘s’ toegevoegd. Deze subtiele verschillen in spelling en woordkeuze impliceerden dat Nakamoto mogelijk uit een Engelssprekend land kwam, waar Brits-Engels de norm is.

 

Verwijzingen naar de Britse regering

Echter, is het Brits-Engels ook in andere landen die deel uitmaken van het Gemenebest (zoals Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, India en Pakistan) nog steeds gangbaar, dus ook de schijfstijl van Satoshi Nakamoto gaf geen uitsluitsel over zijn locatie. In sommige berichten verwees Nakamoto expliciet naar de Britse regering, wat de speculatie over zijn locatie en achtergrond aanwakkerde. Ook de tekst in het genesisblok verwees specifiek naar de financiële situatie in het Verenigd Koninkrijk.

 

Gouden Bitcoin

 

Wereldwijd fenomeen

Nadat Nakamoto zich uit het publieke oog had teruggetrokken ging de ontwikkeling van Bitcoin gestaag verder, met een groeiende interesse van zowel individuen als bedrijven. In 2011 begon BTC een breder publiek te bereiken en de waarde van de cryptomunt steeg snel. De eerste transacties met echte valuta werden gedaan, wat leidde tot de opkomst van de eerste Bitcoin-exchanges. Sindsdien is de digitale munt uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, met miljoenen gebruikers en duizenden bedrijven die Bitcoin als betaalmiddel accepteren.

 

Satoshi Nakamoto heeft 1,1 miljoen BTC in bezit

Op dit moment (oktober 2024) is er ruim 19,75 miljoen BTC in omloop. Satoshi Nakamoto heeft naar schatting ongeveer 1,1 miljoen BTC in zijn bezit, ter waarde van ongeveer 47 miljard dollar (in februari 2024). Deze bitcoins (die in de begindagen van het netwerk werden gemined) werden niet op één enkel adres opgeslagen, maar verspreid over talloze adressen. De Bitcoins werden nooit verplaatst (er werd nooit iets van deze BTC uitgegeven) afgezien van een paar testtransacties. Gezien de waarde van Bitcoin op dit moment is Nakamoto waarschijnlijk een van de rijkste mensen ter wereld.

 

Pseudoniem

Ondanks het baanbrekende werk van Satoshi Nakamoto is zijn identiteit tot op de dag van vandaag onbekend. Veel mensen hebben in de afgelopen jaren geprobeerd om zijn identiteit te achterhalen, maar zonder succes. Er zijn verschillende theorieën over wie Nakamoto mogelijk zou kunnen zijn, variërend van individuen tot hele groepen ontwikkelaars. Sommige mensen denken dat Satoshi Nakamoto een pseudoniem is voor een team van programmeurs, terwijl anderen geloven dat hij of zij gewoon één enkele briljante geest was.

 

Opschudding

De reden achter zijn anonimiteit blijft onderwerp van speculatie. Sommigen denken dat Satoshi Nakamoto zijn veiligheid wilde waarborgen, gezien de controversiële aard van Bitcoin. De cryptomunt heeft immers vanaf het begin af aan voor flink wat opschudding gezorgd. Het idee van een digitaal betaalmiddel, onafhankelijk van centrale banken en overheden, sprak veel mensen aan. Het feit dat de cryptocurrency buiten de traditionele financiële systemen opereert, riep echter ook veel vragen op.

 

Crypto, Bitcoin, wetgeving en de Amerikaanse vlag

 

Regulatoire moeilijkheden

Overheden en financiële instellingen hadden al direct na de lancering van Bitcoin veel moeite met de nieuwe digitale munt. Ze konden BTC immers niet reguleren zoals traditionele valuta. Zonder toezicht bestaat het risico van fraude, witwaspraktijken en belastingontduiking. Deze zorgen leidden tot hevige discussies over de toekomst van Bitcoin en andere crypto-activa. BTC ondermijnde immers het bestaande financiële systeem en Satoshi Nakamoto vreesde wellicht dat zijn uitvinding invloedrijke partijen tegen de haren in zou strijken, en dat hij daardoor mogelijk gevaar liep.

 

Bescherming tegen criminelen

Bovendien zou Nakamoto’s anonimiteit hem kunnen beschermen tegen criminelen. Bitcoin wordt vaak gebruikt voor illegale praktijken, zoals drugshandel en wapensmokkel. Als de identiteit van Satoshi Nakamoto bekend was, zou hij mogelijk een doelwit kunnen worden voor criminelen die misbruik willen maken van zijn kennis en positie.

 

Controle aan de community

Een andere reden voor de anonimiteit van de Bitcoin-grondlegger zou kunnen zijn dat Satoshi Nakamoto de aandacht van zichzelf wilde afleiden en de focus puur op de technologie wilde leggen. Zo kon hij publieke druk of politieke inmenging voorkomen. Door afstand te doen van zijn eigen invloed, gaf hij de controle over aan de community. Dit bevorderde het idee van decentralisatie, het kernprincipe van Bitcoin. Satoshi Nakamoto wilde niet worden gezien als leider, maar als iemand die een nieuwe financiële technologie mogelijk maakte.

 

Miljardenindustrie

Hoe dan ook, zijn verdwijning in 2011 heeft alleen maar bijgedragen aan het mysterie. En hoewel Satoshi Nakamoto al meer dan een decennium van de radar is verdwenen, leeft zijn erfenis voort. Bitcoin is inmiddels uitgegroeid tot een miljardenindustrie en heeft de weg vrijgemaakt voor duizenden andere cryptomunten. De impact van Nakamoto’s werk is dan ook onmiskenbaar. Zelfs nu nog, worden er regelmatig updates en verbeteringen doorgevoerd op het door hem, haar of hen ontworpen digitale betalingssysteem.

 

Twaalf onbekende personen met vraagtekens op hun gezicht

 

Welke theorieën zijn er over de ware identiteit van Satoshi Nakamoto?

Niemand weet dus met zekerheid wie Satoshi Nakamato is, maar er zijn in het verleden verschillende namen genoemd van mensen die mogelijk verband houden met de ontwikkeling van Bitcoin, waaronder:

 

Hal Finney

Een van de meest genoemde namen is Hal Finney, een vroege Bitcoin-gebruiker die nauw met Satoshi Nakamoto samenwerkte. Finney ontving de allereerste BTC-transactie ooit. Bovendien was hij een bekende cryptograaf en programmeur. En hoewel Finney altijd heeft ontkend dat hij Nakamoto was, zien sommige mensen gelijkenissen in hun schijfstijl. Zij denken dan ook dat hij de ware identiteit achter het pseudoniem is.

Cypherpunk-beweging

Hal Finney werd in 1956 geboren en ontwikkelde al vroeg een interesse in technologie. Hij studeerde techniek aan het California Institute of Technology, waar hij afstudeerde in de computerwetenschappen. Na zijn studie begon hij te werken als softwareontwikkelaar en programmeur. In de jaren ’90 raakte Finney betrokken bij de zogenaamde ‘cypherpunk’-beweging, een groep activisten die streden voor privacy via cryptografie. Deze activisten geloofden dat technologie mensen moest beschermen tegen overheidstoezicht en inmenging. Finney werd een van de eerste en meest actieve leden van deze beweging. Als cypherpunker hij werkte mee aan de ontwikkeling van tools die online privacy en beveiliging verbeterden, zoals anonieme e-mail- en communicatieprotocollen.

Pretty Good Privacy (PGP)

Een van Finney’s grootste bijdragen aan cryptografie was zijn werk aan ‘Pretty Good Privacy’ (PGP). Deze krachtige encryptiesoftware werd ontwikkeld door Phil Zimmermann, een Amerikaanse computerwetenschapper en cryptograaf. Met PGP kunnen berichten en bestanden veilig worden versleuteld. Finney sloot zich aan bij het PGP-team en zorgde ervoor dat deze technologie breed beschikbaar werd. Zijn werk hielp bij het beveiligen van miljoenen online communicatiekanalen en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. Vanwege de sterke beveiliging en de moeilijkheid om versleutelde berichten te kunnen onderscheppen of te lezen is PGP nog altijd erg populair onder criminelen. Vooral op illegale marktplaatsen (zoals het dark web) en in de onderwereld wordt PGP veelvuldig ingezet. Daarnaast wordt PGP-technologie veel gebruikt door journalisten, activisten en gewone burgers, om zichzelf te beschermen tegen overheidscontrole en cybercriminaliteit.

 

 

Proof of Work

Het Bitcoin-netwerk maakt gebruik van een zogenaamd Proof of Work (PoW) consensus-mechanisme, dat ervoor zorgt dat alle deelnemers in het netwerk het eens zijn over de staat van de blockchain. Door het oplossen van complexe wiskundige problemen kunnen miners transacties verifiëren en nieuwe blokken aan de blokketen toevoegen. Echter, was Satoshi Nakamoto niet de eerste die gebruikmaakte van PoW. Dit consensus-mechanisme werd al in 1993 ontwikkeld door de Amerikaanse computerwetenschapper Cynthia Dwork en de Israëlische computerwetenschapper Moni Naor. Hun doel was om spam en DDoS-aanvallen tegen te gaan. Het concept was bedoeld om gebruikers te dwingen om een bepaalde hoeveelheid rekenkracht te leveren, voordat ze een e-mail konden verzenden. Op deze manier wilden Dwork en Naor kwaadwillenden ontmoedigen.

Hashcash

Later werd het Proof of Work-idee verder verfijnd door Hal Finney en de Britse cryptograaf en cypherpunker Adam Back. Deze laatste ontwikkelde in 1997 ook het zogenaamde ‘Hashcash-systeem’, dat gebruikmaakt van PoW en onderdeel is van het Bitcoin-mining-proces. Hashcash vereist dat verzenders van e-mail een bepaalde hoeveelheid rekenkracht gebruiken om een cryptografische hash te genereren. Dit maakt het verzenden van bulk-e-mails kostbaar en ontmoedigt spammers, doordat ze veel tijd en middelen moeten investeren om hun berichten te versturen.

PoW en Hashcash zijn niet hetzelfde

Proof of Work en Hashcash zijn echter niet hetzelfde. Hashcash is een specifieke implementatie van het PoW-concept, ontworpen om spam te bestrijden. Zowel PoW als Hashcash vereisen dat gebruikers rekenkracht inzetten om een bepaalde taak te voltooien, maar PoW wordt breder gebruikt (zoals bijvoorbeeld het verifiëren van BTC-transacties en het beveiligen van de Bitcoin-blockchain).

PoW is de ruggengraat van Bitcoin

Satoshi Nakamoto nam het Proof of Work-concept uiteindelijk over voor de ontwikkeling van het Bitcoin-netwerk. PoW zorgt voor de validatie van transacties en voegt nieuwe blokken aan de keten toe. De miner die een complex wiskundig probleem oplost, ontvangt als beloning nieuwe BTC. Proof of Work is daarmee de ruggengraat van Bitcoin en andere crypto-activa die van PoW gebruikmaken. PoW zorgt ervoor dat het netwerk veilig en gedecentraliseerd blijft.

Allereerste Bitcoin-transactie

In 2008 werd de beroemde whitepaper van Satoshi Nakamoto gepubliceerd, waarin Bitcoin officieel werd geïntroduceerd. Hal Finney was een van de eersten die het BTC-netwerk omarmde. Hij herkende onmiddellijk de potentie van Bitcoin en begon samen te werken met Nakamoto. Finney was de allereerste persoon die een BTC-transactie ontving. Op 12 januari 2009 stuurde Nakamoto hem 10 BTC als test. Deze transactie markeerde het begin van een revolutie in de financiële wereld. Hal Finney bleef daarna betrokken bij de ontwikkeling van Bitcoin, door bugfixes aan te dragen en feedback te geven op de achterliggende blockchaintechnologie.

Schrijfstijlen en ideeën

Vanwege het feit dat Hal Finney zo nauw betrokken was bij de vroege ontwikkeling van Bitcoin, speculeerden velen dat hij zelf Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn. De gelijkenissen tussen hun schrijfstijlen en ideeën voedden deze geruchten. Finney heeft echter altijd ontkend dat hij de bedenker van Bitcoin was. In plaats daarvan beschouwde hij zichzelf als een toegewijde supporter van het cryptoproject.

ALS

In 2009 (enkele maanden na de lancering van Bitcoin) werd Hal Finney gediagnosticeerd met ALS, een ongeneeslijke ziekte die het zenuwstelsel aantast. Ondanks zijn ziekte bleef hij actief bijdragen aan de Bitcoin-blockchain en cryptografie. Finney’s lichaam verzwakte weliswaar, maar zijn geest bleef scherp. Hij communiceerde via spraakherkenningssoftware en bleef tot het laatste moment betrokken bij de technologie die hij zo liefhad.

Hal Finney overlijdt

Hal Finney overleed op 28 augustus 2014 op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van zijn ziekte. Hij was een van de meest invloedrijke figuren in de opkomst van cryptocurrency’s en blockchaintechnologie. Zijn werk aan PGP en Bitcoin heeft de fundamenten gelegd voor een veilige, gedecentraliseerde digitale wereld. Zijn inzet voor privacy en online vrijheid blijft veel mensen inspireren. Vandaag de dag wordt Hal Finney nog steeds herinnerd als een visionair. Hij zag de toekomst van cryptovaluta en werkte onvermoeibaar om die visie ook daadwerkelijk te realiseren. Zijn bijdrage aan Bitcoin en de bredere cryptografiewereld, hebben een blijvende impact op de manier waarop we denken over geld, privacy en technologie. Na het overlijden van Hal Finney hebben ook zijn vrouw en zoon altijd benadrukt dat hij niet achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat.

 

 

Nick Szabo

Een andere kandidaat is Nick Szabo, een Amerikaanse-Hongaarse computerwetenschapper, rechtsgeleerde en cryptograaf. Hij ontwikkelde al in de jaren ’90 een mechanisme voor een gedecentraliseerde digitale munt genaamd ‘Bit Gold’, dat sterk leek op Bitcoin. Ondanks dat Szabo ontkent Satoshi Nakamoto te zijn, blijven veel mensen geloven dat hij destijds betrokken was bij het ontstaan van Bitcoin.

Interesse in cryptografische en economische systemen

Nick Szabo is een bekende naam in de wereld van blockchaintechnologie, cryptografie en digitale valuta. Hij wordt vaak genoemd in discussies over de oorsprong van Bitcoin, maar zijn eigen werk reikt verder dan dat. Szabo is vooral bekend door zijn baanbrekende ideeën over de toepassing van smart contracts. Nick Szabo studeerde computerwetenschappen en rechten, en had altijd een sterke interesse in cryptografische en economische systemen. Deze combinatie van technische en juridische kennis leidde hem tot een carrière, waarin hij zowel technologie als economie wilde transformeren. Hij was net zoals Hal Finney al vroeg betrokken bij de cypherpunk-beweging.

Smart contracts

Een van Szabo’s meest invloedrijke bijdragen aan blockchaintechnologie is het concept van smart contracts. Hij introduceerde dit idee al in de jaren ’90. Een smart contract is een zelf-uitvoerend contract waarbij de voorwaarden en afspraken in de code zijn vastgelegd. Deze contracten kunnen automatisch worden uitgevoerd zodra aan bepaalde voorwaarden is voldaan, zonder dat er een tussenpersoon (zoals een advocaat of notaris) aan te pas komt. Het revolutionaire idee achter smart contracts was om de afhankelijkheid van vertrouwde derde partijen te elimineren. Hierdoor kunnen transacties veiliger, sneller en goedkoper worden uitgevoerd. Smart contracts vormen de basis van veel moderne blockchainplatformen, zoals bijvoorbeeld Ethereum, Solana, Cardano en Tron.

Smart contract

Bit Gold

Voordat Bitcoin door Satoshi Nakamoto werd geïntroduceerd, kwam Nick Szabo met het idee van Bit Gold. Dit was een gedecentraliseerd, digitaal geldsysteem dat veel weg had van Bitcoin. Szabo publiceerde het concept in 1998, ruim 10 jaar voordat Bitcoin werd gelanceerd. Bit Gold was bedoeld als een systeem waarbij gebruikers rekenkracht inzetten, om cryptografische puzzels op te lossen. De oplossing van deze puzzels zou dan dienen als ‘bewijs van werk’ (Proof of Work), het kernidee van de Bitcoin-blockchain. En hoewel Bit Gold nooit volledig werd geïmplementeerd, wordt dit concept nog steeds beschouwd als een directe voorloper van Bitcoin en heeft het een aanzienlijke invloed gehad op de ontwikkeling van gedecentraliseerde crypto-activa.

Is Nick Szabo Satoshi Nakamoto?

Door zijn vroege werk aan Bit Gold en zijn diepe kennis van cryptografie, geloven sommige mensen dat Nick Szabo de ware identiteit achter Satoshi Nakamoto is. En ondanks dat Szabo dit hardnekkige gerucht altijd heeft ontkend, blijven veel mensen speculeren. Net zoals bij Hal Finney wijzen ze op bepaalde overeenkomsten in schrijfstijl en ideeën tussen Szabo en Nakamoto. Bovendien was Szabo al actief met gedecentraliseerde digitale valuta, voordat Bitcoin bestond. Ondanks de speculaties is er nooit overtuigend bewijs geleverd dat Szabo daadwerkelijk Satoshi Nakamoto is.

Gedecentraliseerde applicaties (dApps) op Ethereum

Szabo’s concept van smart contracts werd later de basis voor Ethereum (ETH), het tweede grootste blockchainplatform na Bitcoin. Het Ethereum-netwerk bouwde voort op het idee dat een blockchain meer kan doen dan alleen digitale valuta beheren. Dankzij de visie van Nick Szabo kunnen op Ethereum talloze gedecentraliseerde applicaties (dApps) worden gebouwd, die gebruikmaken van smart contracts. Ethereum-oprichter Vitalik Buterin erkent dat Szabo’s werk een cruciale invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het platform. Het concept van smart contracts zorgde er immers voor dat blockchaintechnologie verder ging dan enkel financiële transacties. Tegenwoordig wordt Ethereum gebruikt voor allerlei soorten toepassingen, van gedecentraliseerde financiële systemen (DeFi) tot non-fungible tokens (NFT’s).

 

 

Dorian Nakamoto

In 2014 werd Dorian Nakamoto (een Amerikaan van Japanse afkomst), genoemd als de bedenker van Bitcoin. Hij ontkende echter elke betrokkenheid en ontkende (ondanks de gedeelde achternaam) Satoshi Nakamoto te zijn. Dorian Nakamoto (een voormalig ingenieur en expert op het gebied van computerhardware) kwam in beeld nadat een journalist van het Amerikaanse nieuwstijdschrift Newsweek een artikel over hem had gepubliceerd. De combinatie van zijn achtergrond in technologie en zijn achternaam leidde tot speculaties over zijn mogelijke connectie met Satoshi Nakamoto. De publicatie in Newsweek kreeg destijds veel media-aandacht. Ondanks deze aandacht bleef Dorian zich distantiëren van de Bitcoin-community en de claims over zijn vermeende rol als oprichter van de cryptomunt.

 

 

Craig Wright

Een van de meest controversiële claims kwam van de Australische computerwetenschapper Craig Wright. Hij beweerde in 2016 zelf Satoshi Nakamoto te zijn. Veel experts twijfelden echter aan zijn verhaal, omdat hij geen overtuigend bewijs kon leveren. Zijn claim leidde tot grote verdeeldheid binnen de Bitcoin-community.

Documenten en technische bewijsstukken

Craig Wright studeerde computerwetenschappen aan de Universiteit van New South Wales. Tijdens zijn studie ontwikkelde hij een sterke interesse in cryptografie en digitale technologieën. Dit zou later zijn rol in de opkomst van Bitcoin vormgeven. In 2016 maakt Wright voor het eerst zijn claim bekend dat hij Satoshi Nakamoto was. Hij presenteerde documenten en technische bewijsstukken die zijn beweringen moesten ondersteunen. Ondanks deze documenten waren veel experts sceptisch. Ze voerden aan dat het bewijs niet overtuigend genoeg was. De Bitcoin-community was dan ook zeer verdeeld over Wrights beweringen. Sommige mensen steunden hem, terwijl anderen hem beschuldigden van fraude.

Rechtszaken

Wright is betrokken geweest bij verschillende rechtszaken die verband houden met zijn claim. In 2018 werd hij aangeklaagd door de erfgenamen van zijn voormalige zakenpartner, Dave Kleiman. De erfgenamen beweerden dat Craig Wright miljoenen dollars aan Bitcoin en intellectueel eigendom had gestolen. De rechtszaak leidde tot verdere speculatie over zijn ware identiteit en zijn rol in de creatie van Bitcoin. Daarnaast heeft Wright zelf ook meerdere rechtszaken aangespannen tegen critici die zijn claim in twijfel trokken. Deze juridische strijd heeft zijn reputatie in de crypto-gemeenschap verder ondermijnd. Veel mensen beschouwen hem als een controversieel figuur, die probeert te profiteren van de mystiek rondom Satoshi Nakamoto.

Bitcoin SV

Na de splitsing van Bitcoin Cash in 2018 lanceerde Craig Wright de cryptocurrency Bitcoin SV (Satoshi Vision). Wright beweerde dat deze nieuwe digitale munt de ‘ware visie’ van Bitcoin vertegenwoordigt, zoals oorspronkelijk bedoeld door Satoshi Nakamoto. Bitcoin SV richt zich op schaalbaarheid en transactiesnelheid, maar de coin heeft ook te maken gehad met veel controverse. Critici beschouwen de cryptomunt als een poging van Wright om zijn eigen belangen te bevorderen. Omdat Craig Wright geen sluitend bewijs heeft kunnen leveren dat aantoont dat hij Satoshi Nakamoto is, wordt hij door veel mensen beschouwd als een opportunist.

 

 

Elon Musk

Er zij zelfs theorieën die suggereren dat tech-ondernemer Elon Musk achter de ontwikkeling van Bitcoin zit. En hoewel Musk deze geruchten altijd stellig heeft ontkend, blijft zijn naam regelmatig opduiken. Zijn diepe technische kennis en innovatieve karakter zouden hem in staat hebben kunnen stellen om een dergelijke cryptocurrency te creëren. Elon Musk is immers een invloedrijke ondernemer met ervaring in softwareontwikkeling en financiën, waardoor hij in staat is om de complexe ideeën achter Bitcoin te begrijpen en te implementeren.

Tweets over crypto-activa

Bovendien heeft Elon Musk in het verleden regelmatig interesse getoond in crypto-activa. Hij plaatste regelmatig berichten op X (toen nog Twitter) over Bitcoin en andere cryptomunten. Deze publiekelijke uitspraken hebben de speculatie aangewakkerd dat hij mogelijk Satoshi Nakamoto is. Sommige mensen wijzen ook op de timing van bepaalde tweets over crypto-activa, die vaak samenvielen met grote gebeurtenissen op de cryptomarkt. Echter, is er nooit enig bewijs geleverd dat Musk ook maar iets met de ontwikkeling van Bitcoin te maken had.

 

 

Vili Lehdonvirta en Michael Clear

In 2011 beweerde de journalist Joshua Davis in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, dat hij de identiteit van Satoshi Nakamoto had ontdekt. Het zou gaan om Vili Lehdonvirta en Michael Clear. Deze twee mannen werden genoemd vanwege hun achtergrond en betrokkenheid op het gebied van cryptografie en digitale valuta.

Virtuele economieën

Vili Lehdonvirta is een Finse onderzoeker op het gebied van virtuele economieën, die heeft bijgedragen aan verschillende projecten in de digitale ruimte. Davis suggereerde dat Lehdonvirta’s kennis van online economieën en zijn technische vaardigheden mogelijk een link konden vormen naar de ontwikkeling van Bitcoin. Vili Lehdonvirta heeft echter altijd ontkend dat hij ooit betrokken is geweest bij de oprichting van de Bitcoin-blockchain.

Digitale valuta en blockchaintechnologie

Michael Clear is een Ierse cryptograaf en wetenschapper, die heeft gewerkt aan verschillende projecten die verband houden met digitale valuta en blockchaintechnologie. Joshua Davis beschouwde Clear als een potentiële kandidaat omdat hij betrokken was bij de opkomst van cryptografie en een goed begrip had van de mechanismen achter Bitcoin. Ook Michael Clear heeft altijd ontkend Satoshi Nakamoto te zijn. Ondanks zijn gedetailleerde analyse waren de bewijzen die Davis presenteerde niet overtuigend genoeg.

 

Bitcoin, blockchain

 

Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry

In datzelfde jaar (oktober 2011) kwam onderzoeksjournalist Adam Penenberg met een nieuwe theorie over de identiteit van Nakamoto. In een artikel in het Amerikaanse business magazine Fast Company presenteerde penenberg indirect bewijs dat Satoshi geen individu was, maar mogelijke een groep van drie personen. Deze theorie was gebaseerd op technische details en domeinregistraties die hij ontdekte. Adam Penenberg stelde dat Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto konden zitten.

Bitcoin.org

Hij baseerde dit op de registratie van het domein bitcoin.org, dat vlak voor de publicatie van de Bitcoin-whitepaper werd aangemaakt. Dit domein werd weliswaar geregistreerd met een anonieme service, maar Penenberg vond overeenkomsten tussen tekst uit de whitepaper en een patent dat deze drie mannen hadden aangevraagd. De patentaanvraag bevatte de tekst ‘computationally impractical to reverse’ (computationeel onpraktisch om terug te draaien), dezelfde tekst die ook voorkwam in de whitepaper van Satoshi Nakamoto.

Cryptografisch patent

De drie mannen werkten samen aan een cryptografisch patent dat verwant was aan de ideeën achter Bitcoin. Adam Penenberg speculeerde dat hun gezamenlijke technische kennis en het tijdstip van de domeinregistratie, sterke aanwijzingen waren dat zij Satoshi Nakamoto konden zijn. Neal King, Vladimir Oksman en Charles Bry hebben echter altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van Bitcoin. Naar eigen zeggen had hun patent niets met de cryptomunt te maken.

Bitcoin icon

Shinichi Mochizuki

In het voorjaar van 2013 speculeerde de bekende technologiefilosoof Ted Nelson dat de Japanse wiskundige Shinichi Mochizuki mogelijk Satoshi Nakamoto was. Deze theorie trok veel aandacht, vooral vanwege Mochizuki’s briljante wiskundige achtergrond. Ted Nelson suggereerde dat iemand met een dergelijk diep inzicht in wiskunde en cryptografie, de expertise had om Bitcoin te ontwikkelen.

Getaltheorie en inter-universele Teichmüller-theorie

Mochizuki is vooral bekend om zijn complexe werk aan getaltheorie en de baanbrekende inter-universele Teichmüller-theorie. Getaltheorie (dat zich richt zich op onderzoek naar priemgetallen, deelbaarheid en congruentie) speelt een belangrijke rol in cryptografie. De inter-universele Teichmüller-theorie is een zeer complexe tak van wiskunde en biedt een geheel nieuwe manier om bepaalde problemen in de getaltheorie op te lossen, waaronder het zogenaamde ABC-vermoeden.

ABC-vermoeden

Het ABC-vermoeden is een stelling in de getaltheorie die verband houdt met de relatie tussen drie getallen: A, B en C. Deze stelling suggereert dat als A, B en C geen gemeenschappelijke factoren hebben, de priemfactoren van deze getallen een interessante relatie vertonen. Het ABC-vermoeden heeft belangrijke implicaties voor andere wiskundige problemen, zoals bijvoorbeeld Fermat’s laatste stelling. De inter-universele Teichmüller-theorie van Shinichi Mochizuki is abstract en moeilijk te begrijpen, en heeft nog steeds geen brede erkenning binnen de wiskundige gemeenschap.

Geen concreet bewijs

Net zoals veel andere theorieën over de identiteit van Satoshi Nakamoto, ontbrak er concreet bewijs om de bewering van Ted Nelson te ondersteunen. Shinichi Mochizuki reageerde zelf nooit op de speculaties en bleef gefocust op zijn wiskundig onderzoek. Er zijn geen sterke aanwijzingen die de betrokkenheid van Mochizuki bij de ontwikkeling van Bitcoin bevestigen. Ook de meeste experts in de crypto-community bleven sceptisch.

 

 

Gavin Andresen en Jed McCaleb

In 2013 verscheen er een artikel in het Canadees-Amerikaanse tijdschrift Vice, waarin de softwareontwikkelaar Gavin Andresen en programmeur Jed McCaleb werden genoemd als mogelijke Satoshi Nakamoto-kandidaten. Deze twee heren hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Bitcoin. Gavin Andresen was in 2010 een van de eerste medewerkers van Bitcoin. In 2011 werd hij de belangrijkste ontwikkelaar van de Bitcoin-software en kreeg hij de verantwoordelijkheid voor het cryptoproject, nadat Satoshi Nakamoto uit de schijnwerpers was gestapt. In die hoedanigheid speelde Andresen een zeer belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van BTC, inclusief het opzetten van de Bitcoin Foundation om het project te ondersteunen.

Mt. Gox logo

Mt. Gox

Jed McCaleb is een andere invloedrijke figuur in de cryptowereld. Hij is de oprichter Mt. Gox, de eerste en ooit de grootste Bitcoin-exchange, die in 2010 werd gelanceerd. Daarnaast was McCalab betrokken bij de oprichting van de blockchainplatformen Ripple en Stellar. In 2014 werd de exchange opgedoekt na onthullingen over het verlies (of diefstal) van honderdduizenden Bitcoins, die op dat moment honderden miljoenen dollars waard waren. Zowel Gavin Andresen als Jed McCaleb hebben ontkent Nakamoto te zijn.

 

 

Ross Ulbricht

In 2013 kwamen de Israëlische onderzoekers en cryptografie-experts Dorit Ron en Adi Shamir met een nieuwe theorie over Satoshi Nakamoto. Ze publiceerden een artikel waarin ze een verband legden tussen Nakamoto en Ross Ulbricht, de oprichter en exploitant van Silk Road (een marktwebsite op het darknet). Silk Road fungeerde als een zwarte online markt op het Tor-netwerk en faciliteerde de verkoop van allerlei illegale producten en diensten. Alle transacties werden uitgevoerd met Bitcoin, waardoor de gebruikers hun identiteit konden beschermen. Ross Ulbricht beheerde de website onder het pseudoniem ‘Dread Pirate Roberts’, naar het fictieve personage uit ‘The Princess Bride‘. In het najaar van 2013 werd Silk Road door de FBI gesloten. Ulbricht werd gearresteerd en later veroordeeld tot twee levenslange gevangenisstraffen, zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.

Analyse van vroege Bitcoin-transacties

Het onderzoek van Dorit Ron en Adi Shamir richtte zich destijds op bepaalde vroege Bitcoin-transacties die opvallende overeenkomsten vertoonden met het gedrag van Satoshi nakamoto. Ze analyseerden de transacties en zagen patronen die hen naar een mogelijke kandidaat leidden. Ondanks de beweringen van Ron en Shamir werd de theorie door veel experts met voorzichtigheid ontvangen. Later trokken de Israëlische onderzoekers hun beweringen in. Net zoals bij de andere theorieën bleef de ware identiteit van Nakamoto een mysterie.

 

 

Paul Le Roux

In 2019 beweerde de journalist Evan Ratliff in het Amerikaans-Britse tijdschrift Wired dat de voormalig programmeur en drugsbaas Paul Le Roux mogelijk schuilging achter Satoshi Nakamoto. Eind jaren ’90 ontwikkelde Le Roux ‘Encryption for the Masses’ (E4M), gratis schijfcoderingssoftware voor Microsoft Windows. E4M leek enigszins op de technologie achter Bitcoin. Volgens Evan Ratliff sloten de technische expertise en geheime activiteiten van Le Roux goed aan bij de anonieme creatie van Bitcoin.

TrueCrypt

Daarnaast wordt de drugsbaas in verband gebracht met de ontwikkeling van TrueCrypt, een open-source schijfversleutelingsprogramma, waarbij gegevens direct worden versleuteld terwijl ze worden gelezen of geschreven. Paul Le Roux heeft echter altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de ontwikkeling van TrueCrypt.

Bitcoin-repository

Le Roux (die leiding gaf aan een internationaal drugskartel) werd in 2012 gearresteerd. Hij bekende betrokken te zijn geweest bij meerdere moorden. De arrestatie van de drugsbaas en de laatste berichten van Satoshi Nakamoto in de oorspronkelijke Bitcoin-repository, vonden opvallend genoeg rond dezelfde tijd plaats. De Bitcoin-repository is een online opslagplaats waar de broncode van Bitcoin wordt beheerd en bijgewerkt door ontwikkelaars, zodat iedereen de code kan inzien, bijdragen kan leveren en wijzigingen kan volgen.

Martin Shkreli

Eind 2022 beweerde Martin Shkreli (een veroordeelde Amerikaanse investeerder en zakenman) dat uit een bericht ondertekend door een Bitcoin-wallet van Hal Finney (die de eerste Bitcoin van Nakamoto ontving), bleek dat Paul Le Roux de afzender was. Deze bewering werd echter tegengesproken door vooraanstaande Bitcoin-ontwikkelaars, waaronder Pieter Wuille. Volgens Wuille bestond deze functionaliteit nog niet toen Hal Finney nog leefde. Het bericht moet dus geschreven zijn door iemand anders die in het bezit was van de privésleutels van de overleden Finney.

Geen enkel hard bewijs

En hoewel de theorie van Evan Ratliff op zich best interessant is, is er geen enkel hard bewijs dat Paul Le Roux daadwerkelijk betrokken was bij de ontwikkeling en lancering van Bitcoin. Ook Paul Le Roux zelf heeft publiekelijk nooit iets gezegd over zijn vermeende connectie met Bitcoin.

 

 

Len Sassaman

Een andere kandidaat die werd geopperd als mogelijke oprichter van Bitcoin is de Amerikaanse technoloog en privacy-activist Len Sassaman. Deze theorie werd in 2021 voorgesteld door de softwareontwikkelaar Evan Hatch. Volgens Hatch had Sassaman de vaardigheden om een complex digitaal betalingssysteem zoals Bitcoin te ontwikkelen. Een groot deel van Sassamans carrière was gericht op cryptografie en protocolontwikkeling. Op 18-jarige leeftijd was hij al betrokken bij de Internet Engineering Task Force (IETF), een organisatie die zich richt op technische standaarden zoals het TCP/IP-protocol, dat ten grondslag ligt aan het internet.

PGP-encryptiesoftware

Len Sassaman was net zoals Hal Finney, Nick Szabo en Adam Back een bekende cypherpunker. Als cypherpunker was hij onder andere betrokken bij de ontwikkeling van PGP-encryptiesoftware. Tevens was hij als onderzoeker betrokken bij de Onderzoeksgroep Computerbeveiliging en Industriële Cryptografie (COSIC) aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Overlijden

Sassaman (die leed aan depressies) maakte op 3 juli 2011 een einde aan zijn leven. Evan Hatch suggereerde dat Sassamans dood ongeveer samenviel met het moment waarop Satoshi Nakamoto definitief verdween. Op 23 april 2011 verzond Nakamoto zijn laatste e-mail, waarin hij vermeldde dat hij ‘met andere dingen bezig was’. Volgens Hatch kon dit geen toeval zijn. Sassamans toewijding aan online privacy zou kunnen verklaren waarom hij anoniem wilde blijven. Echter, is ook voor deze theorie geen hard bewijs gevonden. Als eerbetoon aan Len Sassaman en zijn inspanningen voor de cryptowereld, is zijn naam permanent vastgelegd in een Bitcoin-transactie op de blockchain.

 

 

Bernhard Madoff

Volgens de Russische econoom Vladislav Ginko zou de beruchte Amerikaanse ondernemer en belegger Bernard Madoff schuilgaan achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Ginko baseert deze bewering op de complexe financiële structuren die Madoff beheerste. Hij suggereert dat de technieken die Madoff gebruikte, vergelijkbaar zijn met de principes achter Bitcoin.

 

 

Ponzi-schema

Bernhard Madoff was verantwoordelijk voor een van de grootste Ponzi-schema’s in de geschiedenis. Dit Ponzi-schema werkte door nieuwe investeerders te werven om vervolgens oudere investeerders uit te betalen. Madoff beloofde hoge rendementen en gebruikte deze beloften om vertrouwen te wekken. In werkelijkheid investeerde hij het geld niet zoals hij zei, maar betaalde hij eerdere investeerders met het geld van nieuwe klanten. Madoffs Ponzi-schema kon jarenlang blijven bestaan omdat het goed leek te functioneren en omdat de meeste investeerders tevreden waren over de uitbetalingen. Toen in 2008 de financiële crisis uitbrak, trok Bernhard Madoff niet genoeg investeringen meer aan, waardoor het systeem als een kaartenhuis in elkaar stortte.

150 jaar gevangenisstraf

Na de ontdekking van deze grootschalige fraudezaak werd Madoff gearresteerd en later veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf. Hij overleed op 14 april 2021 op 82-jarige leeftijd in zijn cel. En hoewel ook de theorie van Vladislav Ginko intrigerend is, ontbreekt het aan solide bewijs dat Bernard Madoff schuilging achter Satoshi Nakamoto.

Bitcoins

Groot raadsel

De identiteit van Satoshi Nakamoto blijft dus een groot raadsel, maar zijn invloed op de financiële wereld is ongeëvenaard. Bitcoin heeft de manier waarop we denken over geld, transacties en vertrouwen totaal veranderd. Of zijn identiteit ooit bekend zal worden, blijft een vraag. Is het een enkel individu of is Satoshi Nakamoto het pseudoniem van een grote groep cryptografie-experts en tech-ondernemers? Wie Nakamoto ook is, hij heeft in ieder geval een blijvende indruk achtergelaten die nog generaties zal inspireren.

 

 

 

Lees ook:

Cryptografische technieken: de basis van blockchainnetwerken

Hoe worden blokken gegeneerd binnen de Bitcoin-blockchain?

Wat is een block-header?

Hashfuncties: krachtige wiskundige concepten die de veiligheid en integriteit van gegevens in gedecentraliseerde netwerken waarborgen

Wat is een nonce?

Wat zijn Merkle trees?

Merkle-root: een digitale vingerafdruk van alle transacties

Wat is SHA-256?

Mining pool: bundelen van de hashrate

Wat is Bitcoin halving?

SegWit: schaalbaarheid en flexibiliteit voor Bitcoin

Het Lightning Network: schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin

Hashtabellen: efficiënt opslaan en ophalen van gegevens

Web3: het internet van de toekomst

Wat houdt de nieuwe Europese crypto wetgeving precies in?

De beste boeken over Bitcoin

 

 

Terug naar boven ↑

 

 

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie? Meld je dan nu aan voor de blogpost!

 

Meld je aan voor de blogpost!
Ik ga ermee akkoord dat mijn naam en e-mailadres worden gedeeld met Mailchimp.
Met de blogpost van Uitleg Blockchain blijf je automatisch op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de blockchain technologie.
We hebben een hekel aan spam. Uw e-mailadres zal niet worden verkocht of gedeeld met anderen (afgezien van het marketing automation platform dat wij gebruiken voor onze e-maillijst).